Orbán ja Salvini kinnitasid kohtumisel rändevastast hoiakut

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari peaminister Viktor Orbán (vasakul) ja Itaalia siseminister Matteo Salvini.
Ungari peaminister Viktor Orbán (vasakul) ja Itaalia siseminister Matteo Salvini. Foto: CPMIL / Fotogramma SRL / MEGA / Scanpix

Ungari peaminister Viktor Orbán ja Itaalia siseminister Matteo Salvini leppisid eile pärast kahepoolset kohtumist kokku Euroopa Liidus rändevastase koostöö tegemises.

«Hetkel on Euroopas kaks leeri, millest üht juhib (Prantsusmaa president Emmanuel) Macron,» ütles Orbán pressikonverentsil pärast kohtumist Milanos.

«Ta (Macron) juhib poliitilisi jõude, mis toetavad sisserännet. Samas meie tahame ebaseaduslikku sisserännet peatada,» lisas Ungari peaminister.

Järgmise aasta mais toimuvad Euroopa Parlamendi valimised. Salvini on seostanud ennast Visegrádi riikide Tšehhi, Poola, Austria ja Ungariga.

Itaalia peaminister Giuseppe Conte kohtus vahetult enne Orbáni-Salvini kohtumist oma Tšehhi ametivenna Andrej Babišiga, kellega arutati samuti peamiselt migratsiooni.

Itaalia peaminister Giuseppe Conte (vasakul) ja tema Tšehhi ametivend Andrej Babiš.
Itaalia peaminister Giuseppe Conte (vasakul) ja tema Tšehhi ametivend Andrej Babiš. Foto: SCREG / Stefano Costantino / MEGA / Scanpix

«Kahe peaministri vaheliste kõneluste peateemaks oli turvalisem ja õiglasem Euroopa kui ühine eesmärk, mille nimel tuleks tööd teha, alustades peamiste küsimustega Euroopa kodanike jaoks: võitlus ebaseadusliku rändega, (majandus)kasv ja töökohad, samuti sotsiaalmajanduslik stabiilsus,» teatas valitsus avalduses.

Salvini on korduvalt süüdistanud Euroopat Itaalia hülgamises ajal, mil see Lõuna-Euroopa riik üritab tulla toime sadade tuhandete migrantidega, kes on saabunud riiki alates 2013. aastast.

Salvini poolele on asunud ka Prantsusmaa paremäärmuslaste juht Marine Le Pen, seda vastupidiselt Prantsuse presidendile Macronile, kes on mõistnud hukka Euroopa Liidu liikmesriigid, kes keelduvad migratsiooniküsimuses tegemast Brüsseliga koostööd.

Orbán sõnas pärast kohtumist, et Budapest ei kavatse ka edaspidi lubada põgenikke Ungarisse. «Abi tuleks viia sinna, kus inimesed on hädas, mitte häda ei tohiks tuua meile,» sõnas ta.

«Me vajame uut Euroopa Komisjoni, mis on pühendunud Euroopa piiride kaitsmisele,» lisas Orbán 

Salvini kohtumine Orbániga on toonud aga ilmsiks mõrad Itaalia valitsuskoalitsioonis, kuhu kuuluvad Salvini paremäärmuslik erakond Liiga ja populistlik Viie Tähe Liikumine (M5S).

Riigi teine asepeaminister Luigi di Maio sarjas esmaspäeval Orbánit piirile okastraataia rajamise ning keeldumise eest võtta vastu veel migrante. «Mis minusse puutub, siis arvan, et riigid, mis keelduvad migrante vastu võtmast, ei peaks saama Euroopa rahastust,» lausus Di Maio ajalehele La Stampa.

Prantsusmaa president Emmanuel Macron.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron. Foto: LUDOVIC MARIN-POOL/SIPA / LUDOVIC MARIN-POOL/SIPA / Scanpix

Macron tunnistas, et kujunemas on tugev opositsioon natsionalistide ja vasakliberaalide vahel ning andis Orbánile ja Salvinile vastulause.

«Ma ei anna teed natsionalistidele ja neile, kes õhutavad vihakõnet,» ütles Macron.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles