NATO: Vene merevägi suurendab kohalolekut Vahemerel (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa sõjalaev Pjotr Veliki.
Venemaa sõjalaev Pjotr Veliki. Foto: Andrei Luzik/TASS/Scanpix

NATO teatas eile, et Vene merevägi suurendab oma kohalolekut Vahemerel seoses pingetõusuga Süüria ümber.

Venemaa on pakkunud sõjalist tuge Süüria valitsusvägede, kellelt oodatakse pealetungi alustamist viimasele mässuliste kantsile Idlibi provintsile.

Lähenevale pealetungile viitavad muuhulgas Vene välisministri Sergei Lavrovi eilsed väljaütlemised, milles ta kutsus Läänt mitte segama terroritõrjeoperatsiooni Idlibis, ja ütles, et Venemaa ja Türgi vahel valitseb täielik poliitiline teineteisemõistmine.

«Me ei kavatse spekuleerida Vene laevastiku kavatsustega, kuid on tähtis, et kõik toimijad piirkonnas ilmutaksid vaoshoitust ja hoiduksid niigi katastroofilise humanitaarolukorra halvendamisest Süürias,» ütles NATO pressiesindaja Oana Lungescu eile.

Venemaa on viimase kolme nädala jooksul Vahemerele viinud vähemalt kaheksa laeva, teiste seas raketiristleja ja kaks rakettidega varustatud allveelaeva. Vene meedia andmeil on Vahemerel praegu vähemalt 15 Vene mereväe alust. Lungescu sõnul on mitu Vene laeva relvastatud tiibrakettidega.

Möödunud nädalal süüdistas Moskva Süüria mässulisi korduvalt keemiarünnaku kavandamises Idlibis, et provotseerida Lääne õhulööke Venemaa liitlase Süüria režiimi vastu.

Vene päevaleht Moskovski Komsomolets kirjutas, et Vene mereväe kohaloleku suurendamine on selle väljavaatega seotud. «USA ja selle liitlased on sundinud Venemaad saatma Vahemerele võimsa laevarühma,» kirjutas leht teisipäeval.

Lääneriikide ja sõltumatute analüütikute sõnul on Süüria režiim korraldanud seitse aastat kestnud sõjas mitu keemiarünnakut. Damaskus ja Moskva eitavad seda.

USA välisministeeriumi pressiesindaja Heather Nauert ütles, et Venemaa püüab süüd teiste kaela veeretada. «Ma oleme seda varemgi näinud,» sõnas ta.

USA presidendi riikliku julgeoleku nõunik John Bolton hoiatas eelmisel nädalal, et Washington vastab väga jõuliselt, kui Süüria režiim Idlibis keemiarelva kasutab.

Aprillis korraldasid USA, Prantsusmaa ja Suurbritannia ühise raketirünnaku Süüria režiimi sihtmärkide vastu pärast seda, kui Damaskus kasutas väidetavalt keemiarelvi Douma linnas, kus hukkus kümneid inimesi.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles