Rubio: uiguurid interneerinud Hiina ametnikke tuleb karistada (1)

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA vabariiklasest senaator Marco Rubio
USA vabariiklasest senaator Marco Rubio Foto: Foto:AFP/Scanpix

USA-Hiina

USA seadusandjad ärgitasid kolmapäeval president Donald Trumpi valitsust kehtestama sanktsioone Hiina ametnikele, kes on seotud riigi moslemivähemuse interneerimisega, teatas Florida senaator Marco Rubio.

Mõlema partei kongresmenid kutsusid kirjas välisminister Mike Pompeole ja rahandusminister Steve Mnuchinile kehtestama sanktsioone seitsmele ametnikule ja kahele jälgimisvarustust tootvale firmale, vahendas ärileht Wall Street Journal.

"Mina ja kahe partei taustaga 16-liikmeline kongresmenide rühm palusime täna presidendil kasutada globaalset Magnitski seadust, et külmutada Xinjiangi piirkonnas moslemite massilise interneerimislaagritesse saatmise eest vastutavate Hiina ametnike varad ja keelata nende sissepääs" Ühendriikidesse, kirjutas Rubio Twitteris.

Hiina võimud on Xinjiangis reageerinud moslemisepartistide sporaadilistele rünnakutele ulatusliku julgeolekuoperatsiooniga, mille käigus on sadu tuhandeid uiguuri ja kasahhi vähemuse esindajaid saadetud niinimetatud "ümberõppelaagritesse", kus neid sunnitakse taganema islamist ja vanduma truudust parteile.

Hiina on eitanud süüdistusi miljonini küündiva uiguurivähemuse interneerimisest.

Hiina ühendatud rindetöö ameti juht Ma Youqing ütles varem augustis ÜRO rassilise diskrimineerimise kõrvaldamise komitees, et ranged turvameetmed Hiina lääneosas asuvas Xinjiangi piirkonnas on vajalikud, kuid need pole sihitud ühegi konkreetse etnilise rühma või usundi vastu.

Turgi keelt kõnelev uiguuri vähemus elab peamiselt Hiina Xinjiangi autonoomses piirkonnas. Peking tugevdas haaret piirkonna üle pärast 2009. aastal regiooni pealinnas Ürümqis puhkenud rahutusi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles