Hiina: Trumpi loogika on absurdne ja vastutustundetu (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina president Xi Jinping (vasakul) ja USA president Donald Trump.
Hiina president Xi Jinping (vasakul) ja USA president Donald Trump. Foto: Carlos Barria / Reuters / Scanpix

Hiina sarjas täna Ühendriikide vastutustundetut ja absurdset loogikat pärast seda, kui president Donald Trump süüdistas Pekingit USA ja Põhja-Korea suhete komplitseerimises.

«Probleemi lahendamiseks peaks ta süüdistamise asemel esmalt ennast vaatama,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Hua Chunying iganädalasel pressibriifingul.

«Hiina teeb meie suhete seisukohast Põhja-Koreaga olukorra palju raskemaks,» ütles Trump eile Valges Majas, kinnitades samas, et tema läbisaamine Hiina presidendi Xi Jinpingiga on suurepärane.

Ühendriikide riigipea märkis ka oma «suurepäraseid» suhteid Põhja-Korea liidri Kim Jong-uniga. «Osa Põhja-Korea probleemist tekitavad kaubandustülid Hiinaga,» sõnas ta.

Trump ja Kim allkirjastasid Singapuris ähmase lubaduse liikuda Korea poolsaare tuumavabaks muutmise suunas. Lubadus jäi kaugele Ühendriikide kauaaegsest nõudmisest Pyongyangi tuumaarsenali täielikuks, tõendatavaks ja pöördumatuks lammutamiseks.

Sestsaadik on USA ja Põhja-Korea kurtnud jätkukõnelustel edusammude puudumise üle, kuid augusti keskpaigas teatas Ühendriikide välisministeerium, et läbirääkimised liiguvad õiges suunas.

USA välisminister Mike Pompeo pidi tegema sel nädalal Põhja-Koreasse neljanda visiidi, kuid Trump otsustas selle ebapiisavatele edusammudele viidates ära jätta.

Trump on andnud viimasel ajal mõista, et probleemid kõnelustel Pyongyangiga tulenevad osaliselt sellest, et Washingtoni kaubandusalase surve alla langenud Hiina ei survesta oma naaberriiki enam sama tugevalt kui varem.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles