Soome liitub Prantsusmaa kaitsevalmiduse algatusega (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emmanuel Macron (vasakul) ja Sauli Niinistö täna Helsingis.
Emmanuel Macron (vasakul) ja Sauli Niinistö täna Helsingis. Foto: Lehtikuva / Reuters/Scanpix

Soome liitub Prantsusmaa kaitsevalmiduse algatusega, teatas president Sauli Niinistö täna pärast läbirääkimisi Prantsuse riigipea Emmanuel Macroniga.

Macron väljendas ühisel pressikonverentsil Niinistöga Soome otsuse üle rahulolu. Ta avaldas lootust, et algatusega liituvad ka Norra ja Rootsi, sest neil on sarnane geopoliitiline huvi.

Macroni mullusügisene algatus ei sisalda uute kiirreageerimisjõudude loomist ega ole osa Euroopa Liidu alalisest struktuursest kaitsekoostööst. Mõte on tõhustada osalevate riikide võimekust ja kiirendada nende enda vägede mobiliseerimist kriisidele reageerimisel.

Algatusega on liitunud üheksa Euroopa Liidu ja NATO liikmesriiki -- lisaks Prantsusmaale Eesti, Saksamaa, Belgia, Suurbritannia, Taani, Holland, Hispania ja Portugal.

Niinistö ja Macron pidasid hommikul kõnelusi presidendilossis. Soome presidendi sõnul on ta oodanud seesugust arutelu kümmekond aastat. Soome ja Prantsusmaa valmistavad ette ka kahepoolset kaitsekoostöö kavatsuste protokolli. Niinistö sõnul võidakse see allkirjastada hiljem sügisel.

Niinistö märkis, et nad vestlesid Macroniga palju julgeolekust, mis on lai teema, hõlmates kaitset, hübriidasju, terrorismi ja isegi rännet.

Presidendi sõnul on ka globaalselt tähtis, et Euroopa hakkab võtma oma julgeoleku eest rohkem vastutust. «Ainuüksi tõik, et kõik teavad eurooplaste ühtehoidmisest, on tohutult võimas strateegiline relv,» ütles ta.

Macroni Twitteri-kontole ilmus pärast kõnelusi soomekeelne sissekanne: «Soome on valinud Euroopa ja ehitanud seda koos meiega. Nüüd on Euroopa otsustavate võitluste hetk, mis asetab meie õlgadele erilise vastutuse.» Täna kohtub Macron ka peaminister Juha Sipiläga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles