Venemaa blokeeris Põhja-Koread kritiseeriva ÜRO raporti avaldamise (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vassili Nebenzja.
Vassili Nebenzja. Foto: EDUARDO MUNOZ / REUTERS / Scanpix

Venemaa blokeeris Põhja-Korea vastaste sanktsioonide elluviimist käsitleva ÜRO raporti avaldamise, sest ei ole mõnede selle järeldustega nõus, ütles Vene suursaadik ÜROs Vassili Nebenzja.

Meediaväljaanded, teiste seas uudisteagentuur AFP, olid raportit enne selle ametlikku avaldamist näinud.

«Raport on ootel, sest me ei ole nõus mõnede elementidega raportis ning kogu asja läbiviimise juures,» ütles Nebenzja pärast ÜRO Julgeolekunõukogu kohtumist.

Anonüümsust palunud diplomaatilise allika sõnul on Venemaa vastuseis põhiliselt tingitud raporti osast, milles kirjutati, et Põhja-Korea on ületanud 2018. aastaks sellele kehtestatud naftaimpordi lage, mis pandi paika 2017. aastal heaks kiidetud sanktsioonipaketis.

USA on kehtestanud Põhja-Korea suhtes jõustatud sanktsioonide rikkumise eest mitmele Vene firmale sanktsioonid. 

USA nõudis juulis kogu naftaekspordi peatamist Põhja-Koreale, viidates satelliidifotodele ja ekspertide andmetele, väitmaks, et ebaseaduslikud nafta laevalt laevale üleandmised avamerel on võimaldanud Pyongyangil sanktsioonidest mööda hiilida.

Raportis, millest AFP sai koopia varem sel kuul, tuuakse välja ka Põhja-Korea tegevus režiimile aastas miljoneid dollareid sisse toova söe, raua, mereandide ja teiste kaupade ekspordikeelu rikkumisel.

«Pyongyang ei ole peatanud oma tuuma- ja raketiprogramme ja jätkab Julgeolekunõukogu resolutsioonide trotsimist naftatoodete ebaseadusliku laevalt laevale üleandmise kaudu, mille sagedus on järsult tõusnud, aga ka söetarnete läbi merel 2018. aasta jooksul,» seisis raportis.

Kim Jong-un (vasakul) ja Donald Trump Singapuris.
Kim Jong-un (vasakul) ja Donald Trump Singapuris. Foto: POOL New / REUTERS / Scanpix

Trump ja Kim allkirjastasid Singapuris ähmase lubaduse liikuda Korea poolsaare tuumavabaks muutmise suunas. Lubadus jäi kaugele Ühendriikide kauaaegsest nõudmisest Pyongyangi tuumaarsenali täielikuks, tõendatavaks ja pöördumatuks lammutamiseks.

Sestsaadik on USA ja Põhja-Korea kurtnud jätkukõnelustel edusammude puudumise üle, kuid augusti keskpaigas teatas Ühendriikide välisministeerium, et läbirääkimised liiguvad õiges suunas.

USA välisminister Mike Pompeo pidi tegema sel nädalal Põhja-Koreasse neljanda visiidi, kuid Trump otsustas selle ebapiisavatele edusammudele viidates ära jätta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles