Trump WTO-le: reformige end või me lahkume

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: Ron Sachs / CNP /MediaPunch / RS/MPI/Capital Pictures/Scanpix

Ühendriikide president Donald Trump ähvardab lahkuda Maailma Kaubandusorganisatsioonist (WTO), juhul kui viimane ei võta ette tõsiseid reforme.

«Kui nad end kokku ei võta, lahkun ma WTOst,» ütles Trump usutluses Bloomberg Newsile, kirjeldades WTO aluslepingut kui kõige halvemat kaubanduslepet üldse.

Trump, kes on ka varasemalt WTOd ja eriti selle vaidluste lahendamise organit kritiseerinud, ütles veel, et USA ei võitnud peaaegu kunagi WTOs vaidlusi. Viimasel aastal on olukord tema sõnul aga juba muutunud.

«Möödunud aastal hakkasime me palju võitma. Teate miks? Sest nad teavad, et kui me ei võida, tõmban ma uttu,» ütles ta.

Trump ähvardus langeb ajale kui mitmed riigid üle maailma, nende seas ka Hiina, Jaapan, Venemaa ja Euroopa Liit, on WTO vaidluste lahendamise organis vaidlustanud USA metallitariifid.

Samal ajal on WTO sattunud ka kriisi, kuna USA keeldub ametisse nimetamast uusi kohtunikke, viies organisatsiooni olukorrani, kus järgmise aasta lõpul ei pruugi selle vaidluste lahendamise organ enam olla suuteline tööd jätkama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles