Läti uus välisminister tuli tervitusvisiidile Eestisse

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet ja Edgars Rinkēvičs Tallinnas.
Urmas Paet ja Edgars Rinkēvičs Tallinnas. Foto: Erik Peinar / Välisministeerium

Urmas Paet võttis täna Tallinnas vastu oma uue Läti kolleegi Edgars Rinkēvičsi, kes jätkas lõunanaabrite välisministrite traditsiooni teha esimene visiit Eestisse. Kuigi Paet oletas, et uues Läti valitsuses on hoiakud enam-vähem samad kui eelmises, rääkisid kaks ministrit siiski omavahel taas läbi suuremad kaht riiki puudutavad põhiteemad.


«Vaadates värsket Läti valitsust on selge, et põhilised hoiakud meile olulistes küsimustes jäävad samas,» märkis Paet kahe ministri ühise pressikonverentsi sissejuhatuseks.

Rail Baltica, elektriühendused Eestist, Lätist ja Leedust mujale Euroopasse, Visaginase tuumajaam, väljastpoolt ELi tuleva impordi reguleerimine, loetles Paet jutuks tulnud küsimusi. Lisaks ka Euroopa Liidu uus finantsperspektiiv – ühise põllumajanduspoliitika raames makstavad toetused, mis Baltimaade talunikele on märksa madalamad ühenduse keskmisest, ning ühtekuuluvusfondi raha, millega EL uuemaid liitujaid järele aitab.

Eesti välisminister märkis, et tuleva aasta mais Chicagos toimuva NATO tippkohtumise valguses räägiti ka Balti õhuturbemissiooni tulevikust – selle pikendamisest või koguni alaliseks muutmisest. Rinkēvičsi sõnul toetavad nii Eesti kui Läti õhuturvet alalise lahendusena.

«Mul on ka hea meel, et Läti on esitanud kandidaadi Euroopa Nõukogu inimõiguste voliniku kohale ja Eesti on valmis teda toetama,» lubas Paet oma sõnavõtu lõpetuseks.

Edgars Rinkēvičs esindab möödunud nädalal ametisse astunud Läti uues valitsuses suvel asutatud Zatlersi Reformierakonda. Esimest korda ministriportfelli hoidev Rinkēvičs on varem töötanud kaitseministeeriumi kantslerina.

Rinkēvičs peaks taas Tallinna saabuma 25. novembril, nagu ka tema Leedu kolleeg Audronius Ažubalis, sest siin toimub Balti Assamblee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles