Saksa vangivalvur tunnistas iraaklase vahistamismääruse lekitamist (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esmaspäeval Chemnitzis toimunud vastasseis.
Esmaspäeval Chemnitzis toimunud vastasseis. Foto: SEBASTIAN WILLNOW / AFP / Scanpix

Saksamaa Dresdeni linnas töötav vangivalvur tunnistas üles, et lekitas pussitamises süüdistatud iraaklase vahistamismääruse, mis jõudis paremäärmuslaste ja neonatside kätte.

Dokumenti asusid levitama paremäärmuslikud rühmitused Pro Chemnitz ja PEGIDA, kes korraldasid Ida-Saksamaal asuvas Chemnitzi linnas meeleavaldusi. Lisaks jagasid seda mitmed parempopulistliku erakonna AfD poliitikud.

Vangivalvur on töölt kõrvaldatud ja teda võib nüüd oodata kriminaalsüüdistus. Valvuri advokaadi sõnul lekitas ta dokumendid, sest soovis lõpetada pussitamist ümbritsevad spekulatsioonid.

Politsei oli Chemnitzis eile õhtul valmis uuteks rahutusteks, aga protestiaktsioon möödus ilma suuremate vahejuhtumiteta.

Mis Chemnitzis juhtus?

Pühapäeval pussitati Chemnitzis 35-aastast sakslast. Juhtumi järel peeti kinni 22-aastane iraaklane ja 23-aastane süürlane, kellele esitati süüdistus tapmises. Vahistamismääruse lekitamise järel said neonatsid teada kahtlusaluste, ohvri, tunnistajate ja kohtuniku nimed. Samuti sisaldas see iraaklase kodust aadressi.

Saksimaa justiitsminister Sebastian Gemkow nimetas lekitamist vastutustundetuks ja väitis, et see raskendab tõenäoliselt käimasolevat juurdlust.

Dokumendi lekitanud 39-aastane valvur töötas lähedalasuvas Dresdeni vanglas. Tema advokaadi poolt Facebookis tehtud avalduse kohaselt teadis mees, et jääb lekke tõttu ilmselt oma tööst ilma, aga polnud kursis sellega, et tegu on ebaseadusliku teoga. Mees tegi vahistamismäärusest pilti ja saatis selle edasi.  

Pühapäeva hommikul puhkes Chemnitzi tänavafestivali käigus tüli, mille tagajärjel pussitati 35-aastast Daniel Hilligit, kes sai raskeid vigastusi ja suri hiljem haiglas. Viga sai veel kaks inimest. Pole selge, mis tüli põhjustas. Politsei eitas kuulujutte, mille kohaselt kaitses ohver naist seksuaalrünnaku eest.  

Tüli tagajärjel korraldati pühapäeval kohaliku jalgpalliklubi Chemnitzer FC ultrafännide eestvedamisel nn protestimarss, mille käigus rünnati võõramaise päritoluga isikuid.

Esmaspäeva õhtul tuli tänavatele umbes 6000 paremäärmuslast, kellele astus vastu umbes 1000 vasakäärmuslast. Õhtupimeduses muutusid meeleavaldused massirahutusteks, mille käigus toimusid kaklused ning loobiti pürotehnikat ja pudeleid. Viga sai 20 inimest, nende hulgas kaks politseinikku.

Hiljem alustati mõnede paremäärmuslaste osas uurimist, sest mitmed neist jäid videole ebaseaduslikku natsitervitust tehes.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles