FBI avaldas uut materjali Vene luurevõrgustiku kohta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks mullu USAs avastatud luureagentidest Anna Chapman tänavu juunis Moskvas.
Üks mullu USAs avastatud luureagentidest Anna Chapman tänavu juunis Moskvas. Foto: SCANPIX

FBI avaldas täna kodulehel lindistusi, fotosid ja dokumente USAs tegutsenud kümneliikmelise Vene «illegaalide» võrgustiku kohta, mille võimud mullu suvel paljastasid.

Anna Chapman ja teised illegaalid, kes erinevalt tavalistest luurajatest töötasid Ühendriikides n-ö rahva seas ja mitte mõnes Vene välisesinduses, elasid üldiselt vaikset elu keskklassi rajoonides, vahendas AP.

Nende pikaajaline eesmärk oli luua kontakte USA õppejõudude, ettevõtjate ja riigiametnikega. Ohtralt redigeeritud toimikutest ilmneb, et Vene agendid olid FBI pideva jälgimise all, osa neist ligi kümme aastat.

FBI videotest on näha, kuidas Chapman ja teised illegaalid salaja informatsiooni ja raha edastasid. Venelased kasutasid nii arhailisi vahendeid nagu nähtamatu tint kui ka kaasaegset krüptograafilist tarkvara, mis peidab sõnumi digitaalfotodesse.

Vene spioonid vahetati Viini lennuväljal mullu juulis nelja venelase vastu, kes olid seal lääneriikide jaoks spioneerimises süüdi mõistetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles