Jaapani keisril täitub 75. eluaasta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapanlased keiser Akihitot õnnitlemas
Jaapanlased keiser Akihitot õnnitlemas Foto: AP / Scanpix

Pikka aega terviseprobleemide all kannatanud Jaapani keiser Akihito saab täna 75-aastaseks.

Keiser ilmus täna hommikul avalikkuse ette ja võttis keisripalee ette kogunenud rahvalt õnnitlusi vastu, kirjutab AP.

Keiser koos oma pereliikmetega käis rahvast tervitamas kolm korda.

Ametlikud pidustused jäetakse keisri halva tervise tõttu siiski ära, kuigi 20 aastat troonil olnud Akihito sõnul on ta tervis juba paremaks hakanud minema.

Keiser Akihitol avastati paar aasta tagasi eesnäärmevähk ja talle tehti operatsioon. Väidetavalt tekkis tal hiljem operatsioonijärgne stress.

Jaapani keiserliku perekonna liikmetest on pikalt haige olnud ja depressiooni all kannatanud veel ka kroonprintsess Masako.

Jaapani keiser Akihito sündis 23. detsembril 1933. Akihito on troonil olnud alates 1989. aastast, mil suri tema isa Hirohito ehk Shōwa-tenno. Ta on Jaapani 125. keiser ja tänapäeval maailma ainus keiser. Akihito deviis on «Heisei» (üldine rahu), seega saab temast pärast surma Heisei-tennō.

Akihito oli esimene Jaapani keiser, kelle abikaasa Michiko ei ole aadlik, vaid pärineb kodanlaste seast.

Akihito abiellus Michikoga 10. aprillil 1959 ja neil on kolm last: kroonprints Naruhito, prints Akishino ja endine printsess Sayako, kes pärast tavakodanikuga abiellumist kannab nime Sayako Kuroda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles