Meikar: USA meeleavaldajad esitavad väljakutse demokraatiale

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liikumise Occupy Wall Street raames toimuv meeleavaldus New Yorgis Zuccotti pargis.
Liikumise Occupy Wall Street raames toimuv meeleavaldus New Yorgis Zuccotti pargis. Foto: SCANPIX

Inimõiguste instituudi nõunik Silver Meikar ütles ETV saates «Välisilm», et USA tänavatel meelt avaldavad inimesed esitavad teatud mõttes väljakutse kogu demokraatlikule süsteemile.

«Lisaks sellele põhiloosungile, et meid on 99 protsenti vaeseid ühe protsendi rikaste vastu, mis on populismiõpikust maha kirjutatud, on väga palju loosungeid seotud heaoluga,» rääkis Meikar.

«Nad nõuavad, et nende elu oleks sama hea, kui nende vanematel on, aga ei tasu unustada, et alla 25-aastaste tööpuudus usas on rekordilised 17 protsenti ja üle selle ehk paljud noored, kes on maksnud oma hariduse eest, näevad oma tulevikkus suhteliselt tumedates värvides,» kirjeldas ta.

«Ma kindlasti ei naeruvääristaks neid inimesi. Tegelikult tuleks nendes protestides lisaks majanduslikele nõudmisele vaadata laiemat pilti – nad esitavad siiski mingi väljakutse ka demokraatlikule süsteemile või heidavad selle kitsaskohti ette. Demokraatia tähendab rahva võimu, aga mida rohkem on võimu tegelikult korportatsioonidel, seda vähem on võimu rahval või rahva valitud esindustel,» rääkis Meikar.

«Demokraatia on nii Euroopas kui Ameerikas tänu sellele defitsiidis, et palju asju otsustatakse inimest eest organites ja insitutsioonides, mis ei ole inimeste poolt valitud,» ütles saatekülaline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles