Donetski separatistide liider Zahhartšenko hukkus plahvatuses (48)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Separatistide kontrolli all olevas Donetski linnas hukkus niinimetatud Donetski rahvavabariigi (DNR) liider Aleksandr Zahhartšenko, teatab Interfax oma allikatele viidates.

Allikas ütles Interfaxile, et esialgsetel andmetel on see tõsi. Tema sõnul sai Zahartšenko surmavaid vigastusi.

Teadaolevalt toimus plahvatus Donetski kesklinna kohvikus Separ, mis asub Zahhartšenko residentsi läheduses. BBC andmetel kuulus kohvik Zahhartšenkole.

Allikas lisas, et DNR-i rahandusminister Aleksandr Timofejev sai plahvatuses viga.

Donetskist teatatakse, et Puškini puiestee ja Komsomolski prospekt on jalakäijatele ja sõidukitele suletud. Kohviku ümbrus on korravalvurite poolt ümber piiratud ning sündmuspaigal on näha kiirabiautosid.

Zahhartšenko hukkumist kinnitas ka DNR-i esinduskogu liige Vladislav Berditševaski.

DNR-i ametnikud nimetasid juhtunut terrorirünnakuks ning teatasid mitme isiku, väidetavalt Ukraina diversantide ja nende abiliste kinnipidamisest. Teatatakse, et rünnaku korraldajatega võis olla seotud üks Zahhartšenko ihukaitsja. DNR-i nn esinduskogu juht Deniss Pušilin ähvardas Zahhartšenko tapmise eest kätte maksta.

Ka Moskvast kinnitati Zahhartšenko hukkumist. Venemaa välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova väitel on plahvatuse taga Ukraina.

Venemaa riigiduuma esimehe Vjatšeslav Volodini arvates muudab tänane plahvatus Minski kokkulepped mõttetuks.

Ukraina julgeolekuteenistuse SBU esindaja avaldas arvamust, et Zahhartšenko surm võib olla DNR-i separatistide omavahelise arveteklaarimise tulemus, vahendab UNIAN.

«Aga me ei välista ka Venemaa eriteenistuste katset kõrvaldada küllaltki odioosne kuju, kes – meil on selline informatsioon – segas venemaalasi … ja kellest sai täna sihtmärk,» ütles SBU esindaja.

Reede õhtul teatas DNR, et Zahhartšenko ülesandeid hakkab täitma praegune asevalitsusjuht Dmitri Trapeznikov.

Zahhartšenko oli 42-aastane. Ta juhtis isehakanud rahvavabriigi ministrite nõukogu alates 2014. aasta augustist, vahetades välja eelmise liidri Aleksandr Borodai.

Novembris peaksid DNR-is ja niinimetatud Luganski rahvavabriigis toimuma juhtide valimised. Zahhartšenko oli teatanud enda kavatsusest kandideerida teiseks ametiajaks.

Kommentaarid (48)
Copy
Tagasi üles