Mayd tappa tahtnud Islamiriigi liikmele mõisteti eluaegne vangistus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtusaali visand Naa’imur Zakariyah Rahmanist.
Kohtusaali visand Naa’imur Zakariyah Rahmanist. Foto: Elizabeth Cook / PA Wire/PA Images / Scanpix

Äärmusrühmitusse Islamiriik (ISIS) kuuluv 21-aastane Naa’imur Zakariyah Rahman mõisteti vähemalt 30 aastaks vangistusse Suurbritannia peaministri Theresa May tapmiskavatsuse tõttu.

Rahmanil oli plaan pommitada peaministri residentsi Downing Street 10 väravaid, tappa majavalvurid ja siis rünnata Mayd noa või püstoliga. 

Ta oli vandunud truudust Islamiriigile ja korjanud üles vesti, mida ta arvas olevat täidetud lõhkeainega, enne kui ta vahistati eelmise aasta novembris. Nimelt oli Rahmani järelevalve alla võtnud Suurbritannia korrakaitse ning isik, keda Rahmani pidas ISISe abistajaks, oli tegelikult variagent. 

Rahmani püüdmisel tegid koostööd politsei, USA Föderaalne Juurdlusbüroo ja Suurbritannia siseluure MI5. 

Rahman mõisteti süüdi terroristlike tegude kavatsemises, kuigi kaitse sõnul lavastati ta süüdi.

Protsessi jooksul tunnistas Rahmani üles, et ta aitas sõbral liituda ISISega Liibüas. Samuti ütles ta kriminaalhooldajale, et ta oleks rünnaku ellu viinud, kui tal oleks selline võimalus avanenud. 

Kohtuniku sõnul on Rahman väga ohtlik indiviid ning on raske ennustada, millal, kui üldse, teda oleks võimalik deradikaliseerida ning ta ei kujutaks enam ühiskonnale ohtu. 

Kohtuniku väitel olid variagendid olnud hoolikad ning kõik Rahmani teod olid toime pandud tema enda initsiatiivil. Kohus mõistis Rahmanile eluaegse vangistuse ning vabanemisõiguse taotlemist ei teki tal enne 30 aasta möödumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles