Pangaskandaal pani Iraani presidendi tooli kõikuma

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mahmoud Ahmadinejad
Mahmoud Ahmadinejad Foto: SCANPIX

Iraani parlamendisaadikud nõuavad, et president Mahmoud Ahmadinejad kuulataks pangaskandaali ja valitsuse poliitika tõttu üle.

Pärast ülekuulamist tahab parlament hääletada, kas Ahamdinejad saab jätkata presidendina või mitte, edastab Reuters.

Möödunud nädala pühapäeval teatas Iraani parlament, et mitmed kõrged riigiametnikud on seotud septembris paljastunud pangapettusega.

Osa kahtlusalustest on Ahmadinejadi lähimad nõunikud ja kaastöötajad.

Seoses pangaskandaaliga peab täna parlamendi ees selgitusi jagama majandusminister Shamssodin Hossein. Oletatakse, et parlament vallandab ta.

Iraani põhiseadus lubab 290 liikmega parlamendile õiguse presidendilt selgitusi nõuda, kui vähemalt neljandik saadikutest seda nõuab ja oma allkirjaga tõestab.

Juba selle aasta juunis nõudis 100 parlamendisaadikut, et president Ahmadinejad selgitaks parlamendi ees oma poliitikat.

Iraani kõrgeim usujuht ajatolla Ali Khamenini sekkus siis ning parlamendisaadikud loobusid nõudmisest.

Sel korral on presidendilt selgituste nõudjaid 74, mis on alammäär, et presidenti seda tegema panna.

Iraanis toimuvad parlamendivalimised järgmise aasta märtsis ning presidendivalimised 2013. aasta suvel.

Iraani parlamendi ja presidendi vaheline võitlus on enamjaolt erinevate konservatiivsete poliitiliste rühmituste vaheline võitlus võimu ja sellega kaasneva pärast. Sinna alla käivad ka riigi suured nafta- ja gaasitulud.

Vanameelsed süüdistavad Ahmadinejadi mitte islamistlike nõunike palkamises ning katsetes vähendada usujuhtide võimu.

Uuendusmeelne opositsioon on Iraani võimuvõitlusest kõrvale tõrjutud. Aktiviste ähvardatakse ning paljud neist on saadetud vanglasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles