Atambajev pooldab USA sõjaväebaasi väljaviimist Kõrgõzstanist

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA lennukid Kõrgõzstanis Manase sõjaväebaasis.
USA lennukid Kõrgõzstanis Manase sõjaväebaasis. Foto: SCANPIX

Kõrgõzstani presidendivalimistel võidutsenud Almazbek Atambajev peab hädavajalikuks Ameerika Ühendriikide sõjaväebaasi väljaviimist riigist.

«Ma ei arva, et Manase sõjaväebaas tagaks meie riigi julgeolekut. Ma ei tahaks, et mingi riik annaks sellele baasile vastulöögi. Tsiviillennuväli – see on tsiviilobjekt ja nii peaks see ka jääma,» rääkis ta RIA Novosti vahendusel.

Atambajev kinnitas, et Kõrgõzstan järgib kõiki oma rahvusvahelisi kokkuleppeid. Kuid aastal 2014, kui lõpeb baasilepe Ameerika Ühendriikidega, tuleb see Manasoist välja viia.

Atambajev rõhutas, et Kõrgõzstan võib vajadusel luua Afganistani transpordiveoste jaoks tsiviilobjekti ja seda näiteks koos Venemaaga.

Kõrgõzstani keskvalimiskomisjoni teatel on pärast 99,96 protsendi valimissedelite ülevaatust selgunud, et Atambajevi poolt hääletas 63,24 protsenti valijatest. Presidendivalimised leidsid aset 30. oktoobril.

USA rajas Manasi sõjaväebaasi Kõrgõzstani pinnale aastal 2001.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles