Taani peaminister: Kreeka referendum ei lahenda olukorda

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani peaminister Helle Thorning-Schmidt eile Põhjamaade ja Baltimaade peaministrite kohtumisel Kopenhaagenis.
Taani peaminister Helle Thorning-Schmidt eile Põhjamaade ja Baltimaade peaministrite kohtumisel Kopenhaagenis. Foto: SCANPIX

Taani peaministri Helle Thorning-Schmidt sõnul on igal demokraatlikul riigil õigus küsimus rahvahääletusele panna. «Kuid see ei tähenda, et referendum aitab Euroopa majandust või võlakriisi, see ei lahenda olukorda,» sõnas Thorning-Schmidt täna pressikonverentsil Kreeka peaministri otsuse kohta teine ELi abipakett kodumaal hääletusele panna.

Ta lisas, et arvatavasti läheb küsimus Kreekas rahvahääletusele järgmisel aasta algul, kuid usutavasti jõuab see mingis faasis Euroopa läbirääkimistelaua juurde tagasi.

«Ma ei usu, et sellest [referendumist] saab vesi Euroopa veskile,» sõnas Thorning-Schmidt.

Soome peaministri Jyrki Katainen  sõnul tuli Kreeka peaministri George Papandreou otsus täieliku üllatusena.

«Seda ei osanud keegi ette näha,» sõnas Soome peaminister. «Kõik ELi riigid võivad aga vajadusel referendumi korraldada,» lisas ta.

Kataineni sõnul pole aga ette teada, kuidas selline olukord edasi läheb. «Pole teada, kas kreeklased hääletavad abipaketi poolt või vastu ja kui nad vastu hääletavad, mis pärast seda toimuma hakkab,» sõnas ta.

«Me ei tea, mis pärast saab,» sõnas Katainen. 

Põhjamaade peaministrid kohtusid täna hommikul Kopenhaagenis, kus pärastlõunal algab selleaastane Põhjamaade tippkohtumine, millest võtavad osa kõik Põhjamaade peaministrid. Eile kohtusid Põhjamaade peaministrid Balti riikide peaministritega, sh Eesti peaministri Andrus Ansipiga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles