Kuuba katoliku kirik kutsus üles homoabieludest loobumisele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tomas Bravo / REUTERS

Kuuba katoliku kirik kutsus võime avalikult üles loobuma plaanist seadustada samasooliste abielud uues põhiseaduses, vahendasid reedel erinevad uudistekanalid.

Kiriku hinnangul on homoabielude näol tegemist rikaste riikide poolt pealesunnitud "ideoloogilise kolonialismiga".

Kuuba võimud on kavandanud põhiseadusmuudatust, kus abielu oleks määratletud kahe isiku vahelise liiduna ehk mitte liiduna vaid mehe ja naise vahel.

Kuuba parlament on uue põhiseaduse heaks kiitnud, kuid tahab enne jõustamist tekitada selle ümber avalikku keskustelu. Kirik on soovitanud homoabielusid puudutava enne hääletamist eemaldada.

Kuuba valitsus kutsus kuu keskpaigas kodanikke liituma avalike debattidega uue põhiseaduse üle, mis tunnistab turujõudude ja eraettevõtluse olemasolu kommunistliku saareriigi majanduses.

Kuuba korraldab 2019. aasta veebruaris referendumi uue külma sõja järgse põhiseaduse üle, mille eel tahab valitsus kolme kuu jooksul kaasata kodanikud debattidesse riigi uue alusdokumendi üle. Arutelud toimuvad 13. augustist 15. novembrini ülikoolides ja töökohtadel.

Kuuba plaanib pretsedenditu sammuna alates 1959. aasta revolutsioonist lubada arutelus osaleda 1,4 miljonil välismaal elaval kodanikul.

President Miguel Díaz-Canel ütles, et avaliku konsultatsiooniprotsessi ajal "saab iga kuubalane vabalt arvamust avaldada".

Uus põhiseadus, mis asendab 1976. aastast pärinevat kehtivat põhiseadust, tunnistab esmakordselt eraomandit ja turumajandust ning julgustab ka välisinvesteeringuid. Kapitalism seevastu, nagu seda üle maailma tuntakse, on Kuubal endiselt halva maiguga sõna.

Konstitutsiooni artikkel 224 kinnitab Kuuba poliitilise süsteemi sotsialistlikku olemust ning "ühe ja ainsa kommunistliku partei juhtivat rolli". Ideoloogilises osas on põhiseadusest kaotatud tekst, mille kohaselt oli selle eesmärk kommunistlik ühiskond.

Uue põhiseadusega luuakse peaministri ametikoht presidendi kõrval ning lahutatakse valitsus- ja riigijuhi ülesanded.

Ministrite nõukogu allutatakse presidendi asemel "peaministri kontrollile", mis tähendab naasmist 1976. aasta eelse süsteemi juurde. Presidendi valitsemisperiood piiratakse kahe viieaastase ametiajaga.

Kohtusüsteemi hakatakse aga juurutama süütuse presumptsiooni mõistet.

Muudatused pakuvad õiguslikku tuge endise presidendi Raúl Castro aastakümne eest algatatud majandusreformidele, mida aprillis presidendiks saanud Díaz-Canel on lubanud jätkata. Díaz-Caneli ametisse astumisega lõppes peaaegu 60 aastat kestnud Castro perekonna domineerimine Kuuba riigitüüri juures, ehkki Raúl Castro jääb kompartei esimeheks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles