Taani uurib väidetavaid CIA-lende Gröönimaale

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani ja Gröönimaa (vasakul) lipud viimase pealinnas Nuukis.
Taani ja Gröönimaa (vasakul) lipud viimase pealinnas Nuukis. Foto: SCANPIX

Taani nõustus Gröönimaa nõudmisega uurida, et kas Ameerika Ühendriikide luureteenistus (CIA) on kasutanud Gröönimaa õhuruumi ja territooriumi vanglalendudeks või mitte.

«Me palusime Taani Rahvusvaheliste Uuringute Instituudil (DIIS) selgitada see välja ja koostada raport 1. maiks,» rääkis Taani välisminister Villy Søvndal ühisel pressikonverentsil Gröönimaa peaministri Kuupik Kleist täna.

Kleist rääkis, et eesmärgiks on selgitada välja, kas ja millal need lennud toimusid ja milline on Taani valitsuse roll kogu loo juures, vahendas Politiken.

DIIS on sõltumatu uurimisinstituut, mida peamiselt rahastab Taani riik. Sel pole ametliku uurimiskomisjoni staatust, näiteks õigust küsitleda tunnistajaid vande all, kuid ametivõimud lubasid teha uurijatega koostööd.

Taani koosseisu kuuluv autonoomne Gröönimaa on nõudnud taolise uuringu tegemist korduvalt, kuid Taani valitsus pole sellest huvitatud olnud.

CIA vanglalendude tema kerkis esile aastal 2008. Taani televisiooni näidatud dokumentaalfilmis väideti siis, et luureagentuur kasutas lendudel regulaarselt Gröönimaa õhuruumi ja Narsarsuaqi lennuvälja. Taani kinnitas tookord, et ei valitsusel ega luureametil pole taoliste lendude kohta mingeid andmeid.

Gröönimaa nõudmised tugevnesid jaanuaris, mil Wikileaks paljastas USA suursaadiku Taanis James Caini saadetud telegrammi Washingtoni.

31. jaanuaril 2008 teatas Cain Ameerika Ühendriikide välisministeeriumile, et televisioonis nähtud dokumentaalfilm tõi kaasa terava vastureaktsiooni nii Taani opositsiooniparteidelt kui Gröönimaa ametnikelt.

«Taani valitsus väljendas avaldatu suhtes avalikult muret, kuid teatas meile privaatselt oma huvist vaigistada asi maha nii ruttu kui võimaliku,» seisab telegrammis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles