Venemaa infosõja lahingutandriks on ka vaktsineerimine (10)

Neeme Raud
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marina Kemelman töötab New Yorgi laboris välja vaktsiini, mis ennetaks AIDSi levikut.
Marina Kemelman töötab New Yorgi laboris välja vaktsiini, mis ennetaks AIDSi levikut. Foto: CHRIS HONDROS / AFP / Scanpix

Venemaa infosõja lahinguväljad on sootuks laialdasemad kui arvati. Lisaks sotsiaalinfokanalitesse sokutatavale otsesele valeinfole (kirkaim näide internetis 2016. aastal levinud uudis: «Paavst šokeeris maailma, sest otsustas USA valimistel Donald Trumpi toetada»), tegeletakse sihikindlalt ka «vaenlasriikides» igal muul viisil segaduse tekitamise ning erinevate ühiskonnagruppide teineteise vastu pööramisega.

USA meditsiiniajakiri «American Journal of Public Health» (AJPH) kirjutab sel nädalal, et Venemaal olevatelt twitteri kontodelt on jõuliselt sekkutud ja suunatud sotsiaalmeedias juba aastaid käimasolevasse teravasse ja polariseerivasse vaidlusesse laste vaktsineerimise üle.

Kusjuures Venemaa «arvajad» ei ole võtnud ühest seisukohta - segaduse suurendamiseks levitatakse USAs ja mujal maailmas nii vaktsiinide vastu- kui ka pooltargumente.

Segaduse tekitamine

Selge eesmärk ongi tekitada esmalt vaidlusi, neid ägendada ning tagada siis nende kestmine, väidab AJPH.

Skeptikute leeri aktiviseerimiseks on kasutatud hashtage #antivax ja #learntherisk ning samas osaletakse aktiivselt ka kampaanias #VaccinateUS.

Vene neti-aktivistid  ehk internetislängis trollid seostavad lastele USAs tehtavat põhivaktsineerimist MMR (measles, mumps, rubella – leetrid, mumps, punetised) otseselt autismiga. Häälekat toetust (ja ka vastasseisu) avaldatakse briti arsti Andrew Wakefieldi kampaaniale ja filmile, kus ta väidab, et vaktsineerimine on selgelt autismi tekkepõhjus ning see on ammendavalt tõestatud.

Andrew Wakefield Londonis oma vaktsiiniväidete ärakuulamisel.
Andrew Wakefield Londonis oma vaktsiiniväidete ärakuulamisel. Foto: Lee Durant/National News / ©National Pictures / TopFoto

Wakefieldi seisukohad ongi saanud kaitsepookimiste vastaste üheks peamiseks lipukirjaks kogu maailmas. USA ja Briti meditsiini- ja teadusringkondades on tohtri poolt tehtud filmis kõlavate väidete ebateaduslikkus korduvalt hukka mõistetud.

2010. aastal otsustas Suurbritannia patsientide ohutuse eest seisev General Medical Council, et Wakefieldi 1998. aastal avaldatud uurimus MMR ohtude kohta on sügavalt ebateaduslik ja selles on rohkelt otsest valeinfot.

Trollivabrikud hoos

USA mõjuka televõrguga ABC seotud netiportaali FiveFiftyEight andmeil on rida Wakefieldi filmile toetust avaldavaid arvamusi, mis internetis ringlevad, otseselt seotud Venemaa internet-trolli-vabriku IRAga.

AJPH analüüsis 200 tuhandet IRAga seotud vaktsiini-teemalist säutsu ja leidis, et need jagunesid üsna võrdselt toetavateks ja vastasteks. Seega oskuslikult mängiti mõlema poole kaarte, et lõppkokkuvõttes õõnestada avalikku arvamust vaktsiinide suhtes.

Eriti hea on pinnas selleks just vaktsineerimise vastastelt meelestatute seas, kelle hulgas püütakse süvendada veendumust, et vaktsiine toetavate arstide taga on suur farma-äri ning kõiksugused salavandenõud.

Vene netitrollid levitatavad populistlikku – ent paikapidamatut – väidet, et USA eliit oma lapsi enam ammu ei vaktsineeri, sest on ohtudega hästi kursis, kuid rahval soovitatakse samas oma laste kaitsepookimist ja ohtu seadmist jätkata.

Ent kordagi ei viita Venemaa «arvajad» sellele, et Maailma Tervishoiuorganisatsiooni andmeil on Venemaal valdav enamus lapsi vaktsineeritud.

Lisaks AJPH avaldatud põhjalikule uurimisartiklile on Venemaa netitrollide ja USAs vaktsineerimise vastasuse õhutamise omavahel selgelt seostanud ka kahe Ameerika maineka ülikooli, Marylandi ülikooli ja Johns Hopkinsi ülikooli teadlased.

Nende uurimine näitas, et paljud sellekohased sõnumid internetis on tulnud Peterburis asuva Internet Reseach Agency'iga (IRA) seotud arvetelt.

USA Justiitsministeerium on viidanud just IRA kesksele rollile Ühendriikide 2016. aasta valimiskampaania mõjutamisel.

Tagasilöök haiguste väljajuurutamisele

Londoni The Times kirjutab, et ajal, kui Venemaa arvajate osalusel toimuvates internet aruteludes vaktsineerimise olulisus küsimärgi alla seatakse, on Euroopas uute leetrite juhtude arv järsult tõusnud ning epidemioloogid kardavad, et vahepeal peaaegu võidetuks kuulutatud haigus on just tänu vanemates vaktsiinide ees tekkinud-tekitatud hirmule tagasi tulemas.

Tänavu on Euroopas diagnoositud juba 41 tuhat leetrite juhtu, mis on ligi poole võrra enam kui kogu möödunud aastal, kirjutab The Times esiküljeartiklis. Ühendkuningriigis on augusti keskpaiga seisuga dokumenteeritud 828 leetrite juhtu, mis on üle kolme korra enam kui mullu.

Venemaalt lähtuvas valeinfos kasutatakse tihti väga dramaatilisi näiteid. Ühes suurt vastukaja tekitanud postituses kirjutatakse näiteks, et kohustuslik vaktsineerimine ühes Mehhiko külas lõppes kolme neljandiku laste haiglasse sattumise või isegi surmaga.

USA uurijate sõnul teavad Vene valepropaganda levitajad varasematest kogemustest hästi, kuivõrd tõhusalt selliste emotsionaalsete lugude abil saab segadust tekitada.

Varemgi toiminud käitumismuster

Konkreetselt veenduti selles juba 1983. aastal, kui maailm oli silmitsi uue surmatõve – AIDSiga.

Vene agendid sokutasid tollal ühte «sõbraliku India» ajalehte artikli sellest, kuidas AIDSi tekitav viirus loodi tegelikult Ühendriikide eriteenistuste laborites, kes püüdsid selle abil lõhestada Ameerika mustanahaliste ja gei-kogukondi.

AIDSi tervishoiu fund jagas Californias tasuta meningiidivaktsiini.
AIDSi tervishoiu fund jagas Californias tasuta meningiidivaktsiini. Foto: KEVORK DJANSEZIAN / AFP

Washingtonis asuv mõttekoda Pell Center for International Relations on dokumenteerinud, kuidas sellest rahvusvahelise meedia keskmest eemal ilmunud artiklist lähtunud valeinfo jõudis 30 keeles ilmunud artiklitesse ja tekitas aastakümneteks püsima jäänud kahtluse, et AIDS ongi USA võimude salarelv.

Veel 2005. aastal arvas nii ligi pool Ameerika mustanahalistest, näitas Pelli küsitlus.

Nüüdsel sotsiaalmeediaajastul on Venemaa võimalused taoliste «lugude» istutamiseks oluliselt suurenenud, kuid tegutsetakse sageli ikka üsna sarnase stsenaariumi järgi.

Ühest esmapilgul vähetähtsast, peavoolu-meediast eemal (või peavoolumeedia-kriitilises kanalis – mille arv on nüüdsel Trumpi «võlts-uudiste» ajastul plahvatuslikult kasvanud) ilmunud teatest kujundatakse emotsionaalne avaliku arvamust ja seeläbi ehk ka riikide poliitikat mõjutav torm.

The Times märgib vaktsiinide vastase kampaania näitel, et Venemaa püüab sel teemal ilmunud postituste mõju laiendada ka teistesse elu- ja ühiskonnasfääridesse, erinevaid ühiskonnagruppe üksteise vastu keerates ja manipuleerides, lisades kõigele ka tubli annuse populismi.

Londoni lehe arvates võib kõike seda näha ka praegustes Brexiti ja geneetilistelt muundatud toidu alastes väitlustes, kus samuti on Vene käsi jõuliselt arvamusi suunamas.

Sihikul konservatiivse arvamuse kujundamine

Ent The New York Times (NYT) kirjutas äsja sellest, kuidas Venemaa sõjaväeluurega seotud ametkond, keda seostatakse ka USA 2016. aastaste presidendivalimiste mõjutamisega, on nüüd sihikule võtnud Ameerika konservatiivsed mõttekojad, kes ei toeta president Trumpi agendat, pooldavad Moskva vastaste sanktsioonide jätkamist, paljastavad oma uuringutes Vene oligarhide tegevust ning nõuavad inimõiguste järgmist Venemaal.

Konkreetselt on jutt kahest Washingtoni mõttekojast - Hudsoni Instituutist (HI) ja Rahvusvahelisest Vabariiklikust Instituudist (RVI).

NYT viitab artiklis Microsofti äsjasele uurimusele, milles leiti kindlaid tõendeid, et inimesed, kes pahaaimamatult püüdsid HI ja RVI veebikülgi külastada, juhiti neist kõrvale, häkkerite poolt loodud lehekülgedele, mille poliitiline sõnum oli selgelt kallutatud. Sellele lisaks püüti varastada inimeste veebi- ja isikuandmeid.

Microsoft avastas ka, et Vene häkkerid on loonud veebisaite, mis imiteerisid USA Senati lehekülgi.

Provotseerivad kokkupõrkeid

«Suund konservatiivsete mõttekodade ründamisele joonib alla Vene luureameti selge eesmärgi: tekitada segadust institutsioonide suhtes, mis ründavad Moskvat ja Vene presidenti Vladimir Putinit,» kirjutab NYT.

Facebook teatas samas äsja, et on tuvastanud mitmed kahtlust tekitavad kasutajad, kes tegutsesid aktiivselt selle nimel, et organiseerida poliitiliselt plahvatusohtlikke rahvakogunemisi Washingtonis.

Valge Maja ees toimunud äärmusparempoolsed ja antifašistlikud rahvakogunemised.
Valge Maja ees toimunud äärmusparempoolsed ja antifašistlikud rahvakogunemised. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA / CHINE NOUVELLE/SIPA

Konkreetselt kutsuti nii valgete ülemvõimu jutlustajaid ja samas ka vasakliberaale üles osalema augusti keskel Washingtonis demodes, millega sooviti märkida mullu Virginia osariigis Charlottesvilles toimunud rassistlike ning vägivaldseks muutunud meeleavalduste aastapäeva.

Facebooki andmeil viitas vähemalt 2500 inimest, et osaleb Valge Maja ees ja läheduses planeeritavatel rahvakogunemistel.

Plahvatusohtlik olukord suudeti USA pealinnas siiski ära hoida.

Infosõda

Londoni The Times kirjutab, et nende vägivaldsetele kokkupõrgetele õhutamine tuletab meelde Venemaa teisi poliitilisi aktsioone USAs. Konkreetselt on nüüdseks dokumenteeritud raha maksmine naisele, kes riietus end ühel Floridas toimunud Trumpi toetajate kogumisel Hillary Clintoniks ja lasi end puuri panna (etendades nii seda, mida Trumpi kogunemistel sagedasti nõutakse kui skandeeritakse «Pange ta luku (trellide) taha» – «Lock her up!»).

Foto trellide taga istuvast Hillaryst levis sotsiaalmeedias laialdaselt.

The Timesi hinnangul on Venemaa iga-suunaliste katsete taga Moskva poolt vaenlasteks tembeldatud riikides segadust, viha ja vaenu õhutada selgelt näha Vene kindralstaabi juhi, kindral Valeri Gerassimovi poolt visandatud plaani, kuidas kasutada edukalt uut tüüpi sõjavahendeid, sealhulgas häkkereid, psühholoogiliste operatsioonide kampaaniaid ja võlts-uudiseid.

Gerassimov märkis 2013. aastal, et iga õitsva riigi võib vaid kuudega põlvili suruda, kui kasutada selleks õiget survevahendite kombinatsiooni.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles