28 protsenti eestlastest peab Gruusia sõja lõpetajaks ELi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy (vasakul) ja Venemaa riigijuht Dmitri Medvedev eilsel kohtumisel Kremlis.
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy (vasakul) ja Venemaa riigijuht Dmitri Medvedev eilsel kohtumisel Kremlis. Foto: Reuters / Scanpix

28 protsenti Eesti elanikest peab augustikuise Venemaa ja Gruusia vahelise sõja lõpetamisel kõige olulisemaks Euroopa Liidu rolli, selgub värskest üleeuroopalisest Eurobaromeetri uuringust.

Eestlaste arvamus on sarnane Euroopa Liidu 27 liikmesriigi keskmisega - ELi rolli peab kõige olulisemaks 26 protsenti ühenduse elanikest.

Kõige kõrgemalt hindavad Euroopa Liidu rolli sõja lõpetamisel ELi eesistujariigi Prantsusmaa elanikud - ELi peab sõja lõpetajaks 41 protsenti prantslastest. Samas peab Suurbritannias ELi rolli sõja lõpetamisel kõige olulisemaks vaid kümme protsenti elanikest.

Euroopa Liidu elanikest peab 12 protsenti sõja lõpetamisel kõige olulisemaks ÜROd, üheksa protsenti NATOt, üheksa protsenti Ameerika Ühendriike ja kaks protsenti Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE).

35 protsenti Euroopa Liidu elanikest ei osanud nimetada ühtegi organisatsiooni või riiki, kes mängis olulist osa sõja lõpetamisel. Enim oli selliseid inimesi Lõuna-Euroopa riikides - Hispaanias, Kreekas ja Maltal.

60 protsenti Eesti elanikest usub, et Venemaa ja Gruusia sõda mõjutab Euroopa Liidu energiajulgeolekut. Eestlaste arvamus ühtib ELi keskmisega - kõigis 27 ELi liikmesriigis keskmiselt usub samuti 60 protsenti konflikti mõju Euroopa energiajulgeolekule.

Uuringufirmad küsitlesid oktoobris ja novembris inimesi kõigis Euroopa Liidu liikmesriikides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles