Võimudele Venemaa sidemetest valetanud Trumpi välisnõunik palus kerget karistust (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
George Papadopoulose LinkedIni pilt.
George Papadopoulose LinkedIni pilt. Foto: - / AFP / Scanpix

Donald Trumpi USA presidendivalimiste kampaanias välisnõunikuna töötanud George Papadopoulos, kelle kohtumised Londonis käivitasid FBI juurdluse Venemaa sekkumise kohta, palus kohtult kerget karistust.

Papadopoulos ütles Washingtoni föderaalkohtule eile hilisõhtul saadetud avalduses, et oli kõigest naiivne ja kuulsustest lummatud noor Trumpi nõunik ajal, kui ta kohtus Kremliga seotud Vene kodanikega Londonis aruteluks oma ülemuse ja Vene presidendi Vladimir Putini kohtumise korraldamise üle.

Papadopoulos ütles Trumpi välispoliitkameeskonna esimesel kohtumisel 2016. aasta 31. märtsil, täis indu näidata oma väärtust kampaaniale presidendikandidaadile ja tema nõunikele, et tal on sidemeid, mis võivad aidata kaasa sellise kohtumise korraldamisele.

«Kuigi mõned ruumis viibinud lükkasid George'i ettepaneku tagasi, noogutas härra Trump heakskiitvalt ja suunas selle härra Sessionsile, kellele näis see idee meeldivat ja kes ütles, et kampaania peaks seda uurima,» seisis Papadopoulose avalduses. Ta viitas praegusele USA justiitsministrile Jeff Sessionsile, kes kuulus Trumpi kampaaniameeskonda.

Donald Trumpi sotsiaalmeediakanalites avaldatud pilt kampaania raames toimunud julgeolualasest kohtumisest. Pildil on näha, et George Papadopoulos (vasakult kolmas) osales kohtumisel.
Donald Trumpi sotsiaalmeediakanalites avaldatud pilt kampaania raames toimunud julgeolualasest kohtumisest. Pildil on näha, et George Papadopoulos (vasakult kolmas) osales kohtumisel. Foto: HANDOUT / REUTERS

Papadopoulost ootab karistuse teatavaks tegemine valetamise eest esimesel ülekuulamisel Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) agentide poolt.

Võimudele valetamine

Papadopoulos tunnistas mullu 5. oktoobril, et valetas FBI-ile kontaktide iseloomust välismaalastega, kes tema hinnangul olid lähedalt seotud kõrgete Vene valitsusametnikega.

Lisaks valetas ta enda sõnul kokkupuudetest mitme venelasega, kes pakkusid mustavat materjali Trumpi rivaali Hillary Clintoni kohta.

Papadopoulose 2016. aasta kohtumised isikutega, kellel olid ilmselt sidemed Vene luureteenistustega, olid algne põhjus, mille tõttu käivitas FBI juurdluse Trumpi kampaania ja Venemaa võimaliku kokkumängu kohta.

Papadopoulos tunnistas avalduses uurijatele valetamist, kuid palus kerget karistust, öeldes, et ei tahtnud uurimist takistada, vaid kaitsta oma karjäärialaseid väljavaateid.

Kaitsekõne

Ta oli enda sõnul noor ja kogenematu Trumpi fänn, kui tema avaldus kampaaniaga ühinemiseks 2016. aasta märtsis vastu võeti.

Avalduses seisis ka, et tööintervjuus ühe kampaaniaametnikuga sai George teada, et kampaania välispoliitiline rõhuasetus on suhete parandamisel Venemaaga.

«George sai töö hoolimata kogemuste puudumisest USA ja Vene diplomaatias,» lisati selles.

Mitu kuud hiljem kohtus Papadopoulos salapärase professori Joseph Mifsudiga, kes väitis end olevat sidemetes Kremliga ja tutvustas teda teistele näiliselt heade sidemetega venelastele.

«Öelda, et George oli oma elemendist väljas, oleks jõhker pisendamine. Tal ei olnud mingeid kogemusi Vene poliitika või selle ametnikega tegelemisest,» nähtus avaldusest.

Venemaa osalus

2016. aasta 26. aprillil ütles Mifsud Papadopoulosele, et Moskval on mustavat informatsiooni Clintoni kohta - info, mida Papadopoulos jagas hiljem kampaaniameeskonnaga.

Donald Trump kampaaniaüritusel 2018. aastal Indianas.
Donald Trump kampaaniaüritusel 2018. aastal Indianas. Foto: MANDEL NGAN / AFP

2016. aastas maiks ja juuniks oli Papadopoulos pidanud Vene kontaktidega ja professoriga mitu kohtumist ning saatnud kõrgele Trumpi kampaania ametnikule kirja, milles ärgitas korraldama Trumpi ja venelaste kohtumist.

See, kuidas Trumpi kampaania nendele ettepanekutele ja lähenemiskatsetele reageeris, on USA eriprokuröri Robert Muelleri juurdluse keskmes.

Mueller uurib Venemaa sekkumist USA 2016. aasta presidendivalimistesse, Trumpi kampaaniameeskonna võimaliku kokkumängu Venemaaga ja seda, kas Trump takistas 2017. aasta mais Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) direktorit James Comeyt vallandades õigusemõistmist. Enne eriprokuröri uuris Venemaa sekkumist FBI.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles