Guinea hunta lubab kahe aasta pärast uusi valimisi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lääne-Aafrikas asuvas maavaraderikkas Guineas kauaaegse presidendi surma järel võimu haarata üritavad sõjaväelased lubavad kahe aasta jooksul uusi valimisi, ent tagasiastumisest keelduva tsiviilvalitsuse juht palus maailmal riigipöörajad peatada.


Eile põhiseaduse kehtivuse peatamisest teatanud ohvitserid kinnitasid täna riiklikus tele- ja raadioeetris, et nad organiseerivad «usaldusväärsed ja läbipaistvad» valimised 2010. aasta detsembriks, vahendas

Reuters

.

32 huntaliikme hulgas on kuus tsiviilisikut, kõrgematest sõjaväelastest maavägede ülem Mamadou «Toto» Camara ja pealinnas asuva Alpha Yaya Diallo armeebaasi ohvitserid, samuti vähemalt üks eliitväelane presidendi julgeolekuüksusest.

End demokraatia ja arengu eest võitlevaks rahvuslikuks nõukoguks nimetav rühm süüdistab senist valitsust «katastroofilises» majandussituatsioonis ning lubab puhastada riigi korruptsioonist.

Punast baretti kandnud hunta kõneisik kapten Moussa Camara ütles televisioonis, et ohvitserid tahavad «päästa rahvast kannatustest», ning kutsus inimesi hoiduma meeleavaldustest.

1984. aastast võimul olnud president Lansana Conté jättis ööl vastu teisipäeva surres Guinea võimuvaakumisse, sest tema areenilt lahkumise järel pole selge, kes on nüüd esimest viiulit mängima peaks.

Segane olukord tingiski vähemalt osa ohvitseride koondumise huntasse, mis nüüd üritab olukorda oma kontrolli alla võtta. Samas pole mitte kogu sõjavägi riigipöörajatega kaasa läinud ning relvajõudude peastaabi ülem kindral Diarra Camara on samuti jäänud ustavaks põhiseaduslikule korrale.

Guinea tsiviilvalitsus pole seetõttu soostunud huntale alluma ning palub maailmalt sekkumist. ÜRO, Aafrika Liit, Euroopa Liit ja USA on kõik riigipöördekatse hukka mõistnud.

Conakry tänavatel oli täna olukord siiski rahulik, ehkki seal patrullisid sõdurid ning pealtnägijate sõnul sisenesid hambuni relvastatud mehed keskpanga hoonesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles