Filipiinide president külastab esmakordselt Iisraeli

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filipiinide president Rodrigo Duterte.
Filipiinide president Rodrigo Duterte. Foto: AFP / Scanpix

Filipiinide president Rodrigo Duterte saabub pühapäeval Lähis-Itta, et külastada Iisraeli ja Jordaaniat eesmärgiga leida alternatiivne turg relvastuse ostmiseks riigi sõjaväele ja politseijõududele ning vähendada sõltumist USA tarnetest ja toetusest.

Kuigi Filipiinid ja Iisrael sõlmisid diplomaatilised suhted rohkem kui 60 aastat tagasi, on Duterte esimene Filipiinide liider, kes juudiriiki külastab.

Duterte neli päeva kestev visiit on pälvinud suurt tähelepanu.

"Me omistame suurt tähtsust sellele visiidile, mis sümboliseerib tugevaid, sooje suhteid meie kahe rahva vahel," ütles Iisraeli välisministeerium avalduses.

"Visiit võimaldab president Dutertel otsida alternatiivset turgu relvade saamiseks meie sõjaväele ja politseile," ütles Filipiinide Ülikooli rahvusvaheliste suhete ekspert Henelito Sevilla AFP-le.

Iisrael on üks maailma suurimaid relvamüüjaid. Kaitseministeeriumi andmetel läheb ligi 60 protsenti relvaekspordist Aasia Vaikse ookeani regiooni.

Manila teatel käsitletakse Duterte visiidi käigus ka tööjõu küsimusi.

Umbes 10 miljonit filipiinlast tööstab teistes riikides ja saadab koju raha, mis on majandusele eluliin. Manila tahab sõlmida kokkulepped, mis kaitseksid filipiinlaste töötingimusi ja palka.

Kuigi Filipiinidel on eriline side Iisraeliga, kuna Manila andis peavarju umbes 1300 holokausti eest põgenenud juudile, pälvis Duterte laialdase hukkamõistu enda võrdlemise eest Hitleriga.

"Hitler tappis kolm miljonit juuti. Nüüd on (Filipiinidel) kolm miljonit narkosõltlast. Mul oleks heameel nad maha lüüa," ütles Filipiinide president 2016. aastal.

Duterte vabandas hiljem juudikogukonna ees selle kommentaari pärast.

Filipiinide president sõidab 5. septembril Iisraelist Jordaaniasse, kus ta ilmselt kohtub kuningas Abdullah II-ga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles