USA sõlmib Gruusiaga strateegilise leppe

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia lipp
Gruusia lipp Foto: SCANPIX

USA sõlmib jaanuari alguses Gruusiaga strateegilise partnerluse lepingu, mis võib vaatlejate hinnangul uuesti Venemaad vihastada.


Gruusia välisministeeriumi teatel kirjutatakse leppele alla 4. jaanuaril Washingtonis, kus välisminister Grigol Vašadze kohtub riigisekretär Condoleezza Rice'iga, vahendas AFP. Samasuguse lepingu sõlmisid ameeriklased eelmisel nädalal ka Ukrainaga.

USA sõlmis kümme aastat tagasi ägedast Moskva vastuseisust hoolimata strateegilised partnerlussidemed ka Balti riikide Eesti, Läti ja Leeduga, kui need alles pürgisid NATO liikmesuse suunas.

Ukrainaga kuue päeva eest sõlmitud paktis on aga näiteks kutsutud rajama USA diplomaatilist punkti Krimmi poolsaarele, mille elanikkond on valdavalt venekeelne ja -meelne ning kus baseerub ka suure naabri Musta mere laevastik.

NATO ministrid jõudsid detsembri alguses kokkuleppele, et sidemeid Gruusia ja Ukrainaga tihendatakse, ent ametlikku liikmesuse tegevuskava neile veel ei anta.

Venemaa saatis oma väed augustis Gruusiasse ning tõrjus grusiinid välja sealsetest separatistlikest piirkondadest, mis olid end juba aastaid Moskva toel kindlustanud.

Hiljem on venelased korduvalt süüdistanud lahingutes osalemises muu hulgas nii ameeriklasi kui ukrainlasi.

Interfax kirjutas alles täna viitega kaitseministeeriumi ametnikule, et seal on tõendeid Ukraina spetsialistide tööst Gruusia õhutõrjevägedes, mis tulistasid konflikti ajal alla vähemalt neli sõjalennukit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles