Briti tooride read täienevad veendunud Brexiti-pooldajatega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brexiti pooldajad Euroopa Liidu  toetajate vastuprotestil 2016. aastal.
Brexiti pooldajad Euroopa Liidu toetajate vastuprotestil 2016. aastal. Foto: Justin Tallis / AFP / Scanpix

Briti valitsevas Konservatiivses Parteis süveneb lõhe Euroopa Liidust lahkumise küsimuses ning kardetakse, et liikmeskonna kasv viimastel kuudel on veendunud Brexiti-pooldajate huvides.

Tooride ridadesse on sel suvel lisandunud tuhandeid uusi liikmeid. Värskelt tärganud populaarsus ei ole aga meeltmööda sugugi kõigile Briti poliitika paremtsentristliku kantsi senistele asukatele.

«Liikumist Konservatiivse Parteiga ühinemise suunas on selgelt näha, aga võimatu on öelda, mis on selle eesmärk,» sõnas euroopameelne parlamendiliige Dominic Grieve.

Tema valimisringkonda Kagu-Inglismaal on viimastel kuudel juurde tulnud 100 uut liiget.

«Konservatiivne Partei on alati olnud laiapõhjaline ja erinevusi salliv. Aga ma kardan, et praegu oleme läbimas poliitilist kriisi, mis vähendab sallivust,» lisas Grieve.

Euroopa Liitu jäämist pooldavad konservatiividest parlamendiliikmed ehk nn jääjad kahtlustavad, et tooride ridu on hakanud üle ujutama veendunud Brexiti-pooldajad parempoolsest Ühendkuningriigi Iseseisvusparteist (UKIP), kelle eesmärk on juhtkonnavahetus.

Kartusele annab alust asjaolu, et 2016. aasta Brexiti-kampaania suurim rahaline toetaja ärimees Arron Banks kutsub oma liikumise Leave.EU 90 000 liiget ja 1,4 miljonit jälgijat sotsiaalmeedias konservatiividega ühinema.

Arron Banks.
Arron Banks. Foto: simon dawson / REUTERS

Ta ei varjagi, et soovib näha partei esimehe ja sellest lähtuvalt peaministrina veendunud brexitlast, kes praeguse valitsusjuhi Theresa May tagandamise korral ohjad enda kätte haaraks ja teeks lõpu plaanidele EL-iga ühistes tegevusreeglites kokku leppida.

Konservatiivide sise-eeskirjad ütlevad, et uus liige saab juhivalimisel hääletada, kui ta on kuulunud erakonda vähemalt kolm kuud.

«Parim viis tagada Brexit ja meie riigi tulevik, on läbi Konservatiivse Partei,» kirjutas Banks eelmisel nädalal Sunday Timesis.

«Rohujuuretasandi mäss tooride parteis on võimalik. Õiged tingimused võivad uue liidri võimule tuua, ja terve mõistus jääb peale. Meie siht on parempoolsed ühendada,» lisas ta.

Konservatiivid lükkasid Banksi enda liitumistaotluse augustis tagasi põhjendusega, et ta ei ole konservatiiv, vaid toetab võistlevat parteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles