Trump ähvardas Kanada uuest NAFTA-st välja jätta (16)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: Mandel Ngan / AFP / Scanpix

USA president Donald Trump ähvardas eile jätta Kanada välja uuest Põhja-Ameerika vabakaubandusleppest (NAFTA) pärast seda, kui Ühendriikide ja Kanada kõnelused leppe muutmise üle lõppesid reedel tulemusteta.

«Pole mingit poliitilist vajadust hoida Kanadat uues NAFTA leppes. Kui meil ei õnnestu saavutada USA-le aastakümneid kestnud kuritarvitamise järel õiglast kokkulepet, jääb Kanada välja,» säutsus president eile Twitteris.

«Kongress ei peaks nendesse läbirääkimistesse sekkuma või ma tühistan NAFTA täielikult ja meil hakkab minema palju paremini,» sõnas Trump.

USA-Kanada kaubanduskõnelused peaksid jätkuma kolmapäeval ning Ottawal ja Washingtonil on endiselt aega jõuda kokkuleppele, mis hoiaks Kanada 25 aasta vanuses kolmepoolses kaubandusleppes Mehhikoga.

Trumpi säuts näib olevat katse suurendada survet Kanada läbirääkijatele.

USA president on nimetanud NAFTA-t korduvalt üheks halvemaks kaubanduslepinguks, mis on kunagi sõlmitud. Trumpi sõnul on see põhjustanud tuhandete ettevõtete ja miljonite töökohtade kadumise.

Ühendriigid ja Mehhiko saavutasid kahepoolsetel kaubanduskõnelustel kokkuleppe esmaspäeval, jättes Kanada potentsiaalselt leppest välja, kuid Kanada välisminister Chrystia Freeland kinnitas, et «võit-võit-võit» lepe on käeulatuses.

Valge Maja teavitas reedel USA kongressi kavatsusest allkirjastada kaubanduslepe Mehhiko ja Kanadaga, kui ta peaks seda soovima, 90 päeva pärast.

Valgel Majal on nüüd 30 päeva aega esitada kongressile uue kaubandusleppe täistekst ja see jätab Ottawale ja Washingtonile aega oma erimeelsused lahendada.

Trumpi ähvardus kongressile mitte sekkuda nendesse läbirääkimistesse näis viitavat ühele võimalikule takistusele: asjaolu, et seadusandjad on volitanud teda jõudma kiirendatud korras leppele mõlema NAFTA partneriga, mitte ainult Mehhikoga.

Mehhiko ametnikud on öelnud, et eelistavad Kanada kaasamist uude leppesse.

Läbirääkimised 1994. aastal sõlmitud NAFTA uuendamise üle algasid eelmisel aastal.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles