Groznõis toimus miiting mõrtsukpolkovniku vabastamise vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšetšeenid Groznõis 25. detsembril Budanovi ennetähtaegse vabanemise üle protesti avaldamas.
Tšetšeenid Groznõis 25. detsembril Budanovi ennetähtaegse vabanemise üle protesti avaldamas. Foto: AFP / Scanpix

Groznõis toimus neljapäeval meeleavaldus protestiks kohtuotsuse vastu, mis vabastab tšetšeenitari tapnud endise armeepolkovniku Juri Budanovi ennetähtaegselt vanglast.

Miitingul osales üle tuhande inimese, teiste seas Kremli-meelsete erakondade esindajad ja inimõiguslased, samuti üliõpilased, teatas Tšetšeenia presidendi ja valitsuse pressitalitus, vahendas Interfax.

«Oleme kokku tulnud rahumeelsele aktsioonile Budanovi vabastamise vastu. See, et mõrtsukas on väärt vabaks laskmist, näitab meie kohtusüsteemi teovõimetust. Õiglus peab olema kõigile ühesugune,» ütles Tšetšeenia parlamendi saadik Issa Hadžimuradov miitingul.

Meeleavaldajate käes olnud loosungitelt võis lugeda: «Kurjategijal pole rahvust», «Kui nii, siis laske kõik vabas», «Budanov - hinnang Vene armeele», «Kus on õiglus?» ja muud taolist.

Tšetšeenia inimõigustevolinik Nurdi Nuhhažijev esines Budanovi ennetähtaegse vabastamise osas avaldusega, milles ütleb, et «see on märguanne alustada kampaaniat ka teiste Tšetšeenias roimasid toime pannud kurjategijate vabastamiseks» ning «püüe varjata sadade teiste budanovite kuritegusid».

«Budanovi ennetähtaegse vabastamisega sülitatakse tšetšeeni rahvale näkku,» leiab Nuhhažijev.

Dimitrovgradi linna kohus rahuldas läinud kolmapäeval Budanovi taotluse ennetähtaegseks vabastamiseks.

«Kohus otsustas vähendada Budanovi paranduskoloonias pidamise aega ühe aasta, kolme kuu ja kahe päeva võrra,» ütles linnakohtu esindaja Lilia Nizamova.

25. juulil 2003. aastal tunnistas Põhja-Kaukaasia sõjaväeringkonna kohus Budanovi süüdi tšetšeeni neiu Elza Kungajeva röövis ja tapmises. Kohus määras Budanovile 10-aastase vabadusekaotuse, ühtlasi kaotas mees polkovniku auastme, Mehisuse ordeni ja õiguse kolme aasta jooksul teatud ametikohtadel töötada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles