Iisraeli rõõmustab USA otsus lõpetada UNRWA toetamine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli politsei valvab parempoolsete juutide meeleavaldust araablaste Umm El Fahemi linnas augusti alguses.
Iisraeli politsei valvab parempoolsete juutide meeleavaldust araablaste Umm El Fahemi linnas augusti alguses. Foto: Sebastian Scheiner / AP / Scanpix

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu kiitis USA otsust lõpetada ÜRO Palestiina pagulasameti (UNRWA) rahastamine.

«USA tegi UNRWA-na tuntud pagulaste põlistamise agentuuri rahastuse lõpetamisega väga tähtsa asja,» ütles Netanyahu uue õppeaasta alguse puhul Jeruusalemma kooli külastades. «Nad on lõpuks ometi hakanud probleemi lahendama.»

Iisraeli peaministri sõnul tuleb selle rahaga hoopis aidata rehabiliteerida põgenikke, kelle tegelik arv on palju väiksem kui UNRWA näidatu.

EL tahab otsust muuta

Euroopa Liit ärgitas eile Ühendriike vaatama uuesti üle oma kahetsusväärset otsust peatada UNRWA rahastamine.

EL rõhutas avalduses jätkuva rahvusvahelise toetuse tähtsust UNRWA-le, mis toetab ligikaudu viit miljonit registreeritud palestiina pagulast ja tagab koolihariduse 526 000 lapsele Palestiina aladel ning Liibanoni, Süüria ja Jordaania laagrites.

«USA kahetsusväärne otsus mitte enam osaleda selles rahvusvahelises ja mitmepoolses jõupingutuses jätab arvestatava tühimiku,» ütles EL-i välisteenistuse pressiesindaja, avaldades lootust, et USA vaatab oma otsuse üle.

«USA on alati etendanud ja etendab ka edaspidi elutähtsat rolli igas jõupingutuses saavutada Lähis-Idas rahu,» sõnas ta.

EL jätkab lävimist Ühendriikide ja teiste piirkondlike ja rahvusvaheliste partneritega ühise eesmärgi nimel, seisis avalduses.

USA lõpetas rahastamise

Reedel teatas Washington, kes veel eelmise aastani oli UNRWA suurim rahastaja, et ei kavatse enam panustada sellesse pöördumatult vigasesse operatsiooni.

Nädal varem kärpis Washington 200 miljoni dollari võrra riikliku abiorganisatsiooni USAID kaudu palestiinlastele antavat abi.

Iisraeli ja Ühendriikide väitel on 70 aastat tegutsenud UNRWA aidanud alal hoida ideed, et paljud palestiinlased on pagulased, kel on õigus naasta kodukohta, kust nad olid sunnitud põgenema või aeti välja 1948. aasta sõja ajal, mis viis Iisraeli riigi rajamiseni.

Iisraeli teatel toetavad nad palestiinlastele humanitaarabi andmist, kuid sellega ei tohi kaasneda nende pagulasstaatuse põlistamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles