Tipp-pankur taasavastas patukahetsuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bob Diamond.
Bob Diamond. Foto: SCANPIX.

Barclaysi tegevjuht Bob Diamond ütles, et pangad peavad võtma vastutuse finantskriisi päevil tehtud vigade eest ning tunnistas, et avalikkuse usalduse tagasivõitmiseks tuleb käia pikk ja käänuline tee.

Diamond ütles eile õhtul, et pangad peavad õppima oma eksimustest, kuidas «saada paremateks kodanikeks».

Kõnealuste kommentaaride näol on ühtlasi tegemist aasta eest öeldud sõnade söömisega – siis ütles mainekaim ja üks kõrgemapalgalisemaid Briti pankureid, et «patukahetsuse päevad on möödas».

Nende sõnade eest sai ta tookord tuld ja tõrva.

Diamond ütles BBC Today vahendusel, et pankurid «ei ole osanud eriti hästi» selgitada, kuidas nad ühiskonnale kasulikud on. Ta tunnistas, et paljud ei tähelda nende tänases käitumises erilisi muutusi.

«Esiteks tuleb aidata inimestel mõista, kuidas äri ja pangad ühiselt majanduskasvu genereerivad; teiseks tuleb meil võtta vastutus selle eest, mis valesti läks; ja lõpuks – mis kõige tähtsam – tuleb meil vigadest õppida ning saada paremateks ja efektiivsemateks kodanikeks,» ütles Diamond.

Otsekui sissejuhatuseks Diamondi märkusele kõlasid paar tundi varem Canterbury peapiiskopi kiidusõnad St Pauls’i katedraali ümber protestivatele «okupeerijatele». Peapiiskop hindab protestijate «võitlust moraali eest».

Peapiiskop Rowan Williams toetab ka «Robin Hoodi maksuks» tituleeritud finantstehingute maksu ning leiab, et protestijad väljendavad «laialtlevinud ja sügavat meeleheidet finantsteenuste sektori pärast».

Diamondi on varasemalt kritiseeritud selle eest, et ta ei suutvat mõista oma valdkonna vajakajäämisi.

Samas ei ole kriitikud rõõmsad ka tema uue lähenemise üle, mis paigutab «kodanikukohused» samale pulgale teiste võtmelise tähtsusega eesmärkidega nagu kapitalipositsiooni parandamine, kasumikasv ja palgatõusud.

Kriitikud on seda meelt, et pankur üritab lihtsalt taastada oma mainet pärast varasematest väljaütlemistest tulenenud tagasilööke.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles