Ahmadinejadi jõulukõne solvas britte

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Oliver Tiks
Copy
Iraani skandaalne president Mahmoud Ahmadinejad edastas brittidele oma jõulusõnumi.
Iraani skandaalne president Mahmoud Ahmadinejad edastas brittidele oma jõulusõnumi. Foto: AFP / Scanpix

Iraani suure suuga presidendi alternatiivse jõulusõnumi lubamine riigile kuuluva Channel 4 eetrisse tekitas pahameelt nii briti rahva kui ka võimude seas.


Mahmoud Ahmadinejad tervitas eile hilisõhtul ingliskeelsete subtiitritega varustatud sõnavõtus farsi keeles briti rahvast Jeesus Kristuse sünniaastapäeva puhul, vahendas

BBC News

. Kõnet näidati seekord siiski pärast kuninganna ametlikku esinemist, mitte samal ajal.

Islamvabariigi president viitas oma kõnes, et paljud probleemid ühiskonnas tulenevad just sellest, et jumala prohvetite sõnum on hüljatud. Samas kritiseeris ta «mõne valitsuse ja võimu hoolimatust» «jumalike prohvetite» õpetuste suhtes, ehkki kriitikute hinnangul kiusatakse Iraanis samal ajal kristlasi endiselt aktiivselt taga.

«Kui Kristus oleks täna maa peal, siis ta kahtlemata seisaks koos rahvaga vastu türanniseerivatele, tigedatele ja ekspansionistlikele suurvõimudele,» märkis president. «Kui Kristus oleks täna maa peal, siis ta kahtlemata heiskaks õigluse ja armastuse lipu inimkonnale, et olla vastu sõjaässitajatele, okupantidele, terroristidele ja jõmmidele üle kogu maailma.»

Briti poliitilist eliiti vapustas juba teist aastakümmet alternatiivseid jõulukõnesid näitava telekanali seekordne valik, sest Ahmadinejad on tuntud oma skandaalsete antisemiitlike ja homofoobsete avalduste poolest ning sõimab sageli rahvusvahelises meedias läänt ja juudiriiki. Briti parlamendisaadikute hinnangul on ta «ohtlik hull».

Suurbritannia valitsus nimetas traditsiooniliselt kuninganna kõnele vaheldust pakkuvat läkitust «rahvusvaheliseks solvanguks», aga telekanali juhtkond vabandas oma otsust sooviga pakkuda vaatajatele «alternatiivset maailmapilti» ning islamivabariigi presidendi mõjukusega maailmas üha keerulisemaks muutuval ajal.

«Briti meedial on õigustatult vabadus teha omaenda toimetajaotsuseid, kuid see kutse põhjustab solvumist ja hämmingut mitte ainult kodus, vaid ka sõbralikes riikides välismaal,» märkis välisministeeriumi pressiesindaja.

Channel 4 esimese alternatiivse jõulusõnumi edastas 1993. aastal seksuaalvähemuste ikoon, kirjanik ja näitleja Quentin Crisp. Hiljem on sama au saanud prantsuse näitlejanna Brigitte Bardot, endine X Factori kohtunik Sharon Osbourne ja telekokk Jamie Oliver. Mullu sai oma mõtted rahvale edastada Afganistanis võideldes käe kaotanud Andrew Stockton

Tagasi üles