Valgevene võimud hoidsid opositsionääri piiril kinni

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene opositsioon meeleavaldusel.
Valgevene opositsioon meeleavaldusel. Foto: SCANPIX

Valgevene piirivalve pidas teel Leedusse mitmeks tunniks kinni opositsioonierakonna liidri, vahendab ELTA portaali charter97.org.


Ühendatud Kodanikepartei juht Anatol Ljabedzka peeti kinni täna Katlouka piiripunktis. Poliitiku sõnul polnud tema esimene katse ületada piiri hiljuti KGB käest tagasi saadud passiga edukas.

«Ma üritasin piiri ületada nagu tavaline kodanik. Ma ei saa öelda, et see katse olnuks edukas. Ma pole kindlasti mustas nimekirjas, kuid kui piirivalvurid nägid mu nime, ei uskunud nad oma silmi ja läksid kõrvale nõu küsima,» jutustas Ljabedzka. «Siis kutsusid nad mu järjekorras ära, otsisid mu läbi ja käskisid täita ankeedi. Nad otsisid mu auto ja kotid põhjalikult läbi.»

Ljabedzkat peeti piiripunktis kinni mitu tundi. «Ma olen sellises olukorras olnud palju kordi. Piirivalvurid kasutavad taas musti nimekirju,» märkis ta.

«Lisaks sellele, et see raiskab aega, on see väga ebameeldiv,» sõnas poliitik. «Vene ja Leedu kodanikud ületavad piiri, aga valgevenelased ei saa oma riigipiiri vabalt ületada, justkui kuuluksid nad madalamasse kasti.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles