Norra politsei uurib WikiLeaksiga seotud mehe kadumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julian Assange Ecuadori saatkonna rõdul.
Julian Assange Ecuadori saatkonna rõdul. Foto: PETER NICHOLLS / REUTERS

Norra politsei teatas pühapäeval, et on asunud uurima WikiLeaksi looja Julian Assange lähedase kaastöölise ja küberspetsialisti Arjen Kamphuisi kadumist, keda viimati nähti riigi põhjaosas.

Politsei eestkõneleja Tommy Bechi sõnul pole neil aimugi, kus Hollandi kodakondsusega Kamphuis võiks viibida.

"Me oleme alustanud uurimist. Esialgu on veel vara oletada, mis võis temaga juhtuda," ütles Bech.

WikiLeaks teatas Kamphuisi "kummalisest kadumisest" laupäeval suhtlusvõrgustiku Twitter vahendusel. Wikileaksi andmetel on mees kadunud 20. augustist alates, mil ta lahkus oma hotellist Norra põhjaosas asuvas Bodo linnas.

Assange ise viibib endiselt Ecuadori Londoni saatkonnas, kuid augusti alguses kirjutati, et ta võib tervisemurede tõttu sealt lähiajal lahkuda.

Ecuadori välisminister José Valencia ütles varem usutluses telejaamale Ecuavisa, et Assange valis Ecuadori palvel advokaadi läbirääkimisteks tema saatkonnast lahkumise üle. Ta kinnitas, et praegu peavad Wikileaksi advokaadid Ecuadori ja Suurbritanniaga konsultatsioone.

Ecuadori president Lenín Moreno on öelnud, et ta kavatseb 46-aastase Assange varjupaigast Londoni saatkonnas ilma jätta ja ta Briti võimudele välja anda.

Assange taotles varjupaika Ecuadori Londoni saatkonnas, et vältida väljaandmist Rootsile seoses süüdistustega seksuaalrünnakus, mida ta ise eitab.

Assange 'i sõnul on süüdistused poliitiliselt motiveeritud ja võivad viia tema väljaandmiseni USA-le, kus teda ähvardaks vangistus seoses Ühendriikide salajaste sõjaliste dokumentide ja diplomaatiliste kirjavahetuse avaldamise eest WikiLeaksis 2010. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles