Jaapan peatab USA survel naftaimpordi Iraanist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapan võib oktoobris peatada naftaimpordi Iraanist.
Jaapan võib oktoobris peatada naftaimpordi Iraanist. Foto: China Stringer Network / Reuters / Scanpix

Jaapanis valmistutakse oktoobris naftaimpordi peatamiseks Iraanist kartuses sattuda USA sanktsioonide alla, teatas kohalik meedia.

Uudisteagentuuri Jiji Press andmetel on Jaapan otsingud võimalusi, mis laseksid neile Iraanist naftaimporti jäkata, kuid paistab, et sellest ei tule midagi välja.

Mitmed suured ettevõtted on USA sanktsioonide kartuses Iraani turult lahkunud. USA uuendatud sanktsioonide teine faas novembris on suunatud taas Iraani naftasektorile. Washington ütleb, et soovib tuua Iraani tagasi läbirääkimislaua juurde, kuid Iraani juhid on 2015. aastal kokku lepitud Ühise Kõikehõlmava Tegevusplaani (JCPOA) muutmise välistanud.

ÜRO tuumajärelevalve organisatsiooni äsjasest raportist selgus, et Iraan järgib endiselt suurriikidega sõlmitud tuumaleppe tingimusi, hoolimata jätkuvast ebakindlusest selle tuleviku suhtes.

Rahvusvahelise Aatomienergiaorganisatsiooni (IAEA) aruande kohaselt täidab Iraan kõiki JCPOA võtmeparameetreid.

USA president Donald Trump teatas mais, et Ühendriigid taanduvad leppest ja taaskehtestavad Teheranile sanktsioonid.

Iraan on valmis JCPOA kõrvale jätma, kui see ei ole enam riigi huvides, ütles eelmisel nädalal Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei. Ajatolla sõnul peaksid aga kõnelused jätkuma Euroopa riikidega, kes on üritanud lepet päästa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles