Venemaal peeti kinni veok kommunistide ajalehtedega

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene kommunist «Pravda» ja «Sovetskaja Rossijaga».
Vene kommunist «Pravda» ja «Sovetskaja Rossijaga». Foto: SCANPIX

Vene politsei pidas täna kinni kommunistliku partei trükiseid vedanud veoki, teatab uudistevõrk AFP. Selgitusi selle 4. detsembril toimuvate duumavalimiste kampaania avapäeval toimunud intsidendi kohta korrakaitsjad ei andnud.


Kommunistlik partei pole Vene valimistel võtnud kunagi rohkem kui veerandit duumakohtadest. Tänavuseks sihiks on seatud 15 protsenti esinduskogu mandaatidest.

Kommunistliku partei Tuula haru esindaja ütles Interfaxile, et korrakaitsjad pidasid kinni veoki, mille laadungiks oli 84 000 eksemplari ajalehte, mis selgitab nende valimisprogrammi. «Mulle tundub, et nad otsivad põhjust meie neilt valimistelt kõrvale jätmiseks,» märkis ta.

Kohaliku politsei esindajad kinnitasid juhtunut, kuid põhjendasid kommunistide lehelaadungi kinnipidamist erinevalt.

Tuula politsei pressiesindaja Andrei Jartsevi sõnul kahtlustati kommuniste alusetute süüdistuste esitamises nende pearivaali suhtes, mis AFP tõdemuse kohaselt oli viide peaminister Vladimir Putini ja president Dmitri Medvedevi parteile Ühtne Venemaa. «Me konfiskeerisime trükimaterjali uurimise osana,» teatas Jartsev.

Teine Interfaxiga rääkinud kohalik ametnik, kelle nime ei nimetatud, aga väitis, et ainuüksi kommunistliku kirjanduse Tuulasse toomine oli ebaseaduslik. «Me uurime praegu, kas kommunistidel oli õigust seda kirjandust tuua,» ütles ta.

Kommunistidel oli täna probleeme ka Moskvas. Seal toimus neil südalinnas Lenini kuju juures ettekavandamata kohtumine umbes 150 potentsiaalse valijaga, kellele jagati samuti trükimaterjale. Partei 67-aastase liidri Gennadi Zjuganovi teatel pidid nad ürituse peatama, sest sündmuspaigale tormas relvastatud politseinik.

«Nad süüdistasid meid meeleavalduse pidamises. See ei olnud meeleavaldus – me jagasime kirjandust ja materjale kõigile meie maa kodanikele,» selgitas Zjuganov oma avalduses. «Me alustasime kampaaniat. Kõik parteid teevad seda. Lõppude lõpuks teeb Ühendatud Venemaa seda iga päev.»

Täna algas ametlikult see kuu aega, mis Vene parteid saavad 4. detsembril peetavateks duumavalimisteks kampaaniat teha. Selleks on igale erakonnale lubatud tund tasuta eetriaega kõigis peamistes telekanalites ja raadiojaamades, samuti võivad nad oma raha eest avaldada reklaame trükimeedias.

Analüütikute hinnangul pole aga ei sellel tasuta eetriajal ega reklaamidel erilist mõju tulemustele olukorras, kus meedia pühendab truualamlikult iga päev eetriaega Putini ja teiste Ühtse Venemaa tippude tegemiste kajastamiseks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles