Myanmar kohus mõistis Reutersi ajakirjanikud 7 aastaks vangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajakirjanik Wa Lone mõisteti seitsmeks aastaks vangi
Ajakirjanik Wa Lone mõisteti seitsmeks aastaks vangi Foto: ANN WANG / REUTERS /Scanpix

Myanmari kohus mõistis kaks uudisteagentuuri Reuters ajakirjanikku süüdi riigisaladuse seaduse rikkumises rohingjade kriisi kajastamisel ja mõistis neile seitsmeaastase vangistuse.

«Kuna nad rikkusid riigisaladuse seadust, mõistetakse mõlemale seitsmeaastane vangistus,» ütles kohtunik Ye Lwin kohtuotsust ette lugedes.

Reutersi ajakirjanikud Wa Lone ja Kyaw Soe Oo ei tunnistanud end süüdi koloniaalajast pärit riiklike dokumentide seaduse rikkumises, mille eest võib karustada kuni 14-aastase vangistusega, ning väitsid, et politsei lavastas nad süüdi.

Ajakirjanik Kyaw Soe Oo
Ajakirjanik Kyaw Soe Oo Foto: YE AUNG THU / AFP / SCANPIX

Juhtum on pälvinud üleilmse tähelepanu näitena ajakirjandusvabaduse rikkumisest Nobeli rahupreemia laureaadi Aung San Suu Kyi valitsuse ajal. Tema võimuletulek 2016. aastal suurendas lootust kiiremaks üleminekuks sõjaväevalitsuselt täielikule demokraatiale, kuid on olnud paljudele tema endistele imetlejatele pettumus.

Süüdi mõistetud ajakirjanikud kajastasid eelmisel aastal rohingjade-vastast julgeolekuoperatsiooni Myanmari Rakhine osariigis. ÜRO inimõiguskomisjoni uurijad teatasid eelmisel nädalal, et seoses operatsiooniga tuleks Myanmari sõjaväejuhtidele esitada süüdistus genotsiidis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles