Raport: Eesti lõhe meeste ja naise vahel on sügavam kui Lätis ja Leedus

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Maailma Majandusfoorumi värske raport «Ülemaailmne sugupoolte vaheline lõhe 2011» hindab Eesti naiste ja meeste võimaluste võrdsuse poolest maailma 52 riigiks 135 uuritud maa seas. Maha ei jääda mitte ainult sugupoolte võrdsuselt esirinnas olevatest Põhjamaadest, vaid ka näiteks lõunanaabritest Lätist ja Leedust, kes platseerusid vastavalt 19. ja 37. kohale.


Halvim tulemus ehk 87. koht on ühe naisministriga Eestil poliitiliste võimaluste kategoorias. Majanduslikelt võimalustelt hinnatakse Eesti naiste olukorda aga maailma riikide seas 35. positsioonile. Lisaks on Eesti võrreldes varasemate aastatega vähikäiku teinud – mulluses tabelis oldi veel 47. kohal ja näiteks 2006. aastal koguni 29. kohal.

Põhjamaad on selle raporti kohaselt piirkond, mis jääb Eestist kaunis kaugele. Nimelt, kui Eesti olukorda hinnatakse keskpäraseks ja suurest osast Euroopa riikidest kesisemaks, siis tabeli tipus seisavad esimesena Island, teisena Norra, kolmandana Soome ja neljandana Rootsi.

Euroopa riikidest jäävad Eestist tahapoole vaid Makedoonia (53.), Kreeka (56.), Rumeenia (68.), Slovakkia (72), Itaalia (74.), Tšehhi (75), Albaania (78.), Malta (83.), Armeenia (84.), Ungari (85.), Aserbaidžaan (91.) ja Küpros (93.).

Mainitud raportis analüüsiti meeste ja naiste vahelisi sotsiaalseid lõhesid 135 riigis ehk rohkem kui 93 protsendi maailma elanike seas. Uuringu koostajad analüüsisid ressursside ja võimaluste jaotumist meeste ja naiste vahel neljas valdkonnas: majanduses, hariduses, poliitikas ning tervishoius.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles