Nigeeria islamistid tapsid vähemalt 69 inimest

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telepilt Damaturus tapetuist.
Telepilt Damaturus tapetuist. Foto: SCANPIX

Vähemalt 69 hukkunut, üks tuliuus politseijaoskond varemeis, mahapõletatud valitsusasutused ja hävitatud riigisümbolid – selline on Nigeerias sel nädalavahetusel möllanud usuvägivalla tulemus. Kõige rohkem sai kannatada Damaturu linn Yobe osariigis.


Vastutuse riigi kirdeosas Borno ja Yobe osariikides toimunud rünnakute eest võttis endale islamistlik Boko Harami sekt. Rühmitus lubas vägivalla jätku.

«Valitseb hirm, et midagi võib veel juhtuda,» tunnistas Nigeeria Punase Risti ametnik Ibrahim Bulama uudistevõrgule AP.

Damaturus algasid rünnakud reede pärastlõunal sõjaväele kuuluva hoone ees plahvatanud autopommist, mis nõudis mitme mundris julgeolekutöötaja elu, kirjeldas Bulama. Seejärel ründasid relvastatud mehed linna: lasid õhku panga ning ründasid vähemalt kolme politseijaoskonda ja viit kirikut. Tulistamine jätkus öö läbi ja relvastatud mehed ründasid lisaks ka Damaturu naabruses asuvat Potiskumi küla, kus tapsid veel kaks inimest.

Laupäeva hommikul avanes troostitu vaatepilt, mis sisaldas muuseas ka autodesse põletatud inimeste laipu jätkuvalt oma masinas. Bulama andis oma intervjuu surnuaialt, kus ta oli matmas sugulast ja sõpra – politseinikku, kes suri ründajate kuulist saadud peahaava.

Damaturus sai surma vähemalt 65 inimest. Neile lisandus veel neli inimest, kes said surma Damaturust 130 kilomeetrit ida poole jäävas Maiduguris toimunud pommiplahvatustes.

Boko Harami kõneisik, kes kasutab võitlejanime Abul-Qaqa, hoiatas, et tulekul on veel rünnakuid. «Me jätkame föderaalasutuste ründamist seni, kuni julgeolekujõud peatavad oma liialdused meie liikmete ja haavatavate tsiviilisikute kallal,» kuulutas ta.

Ka inimõiguslased on kaevanud, et Boku Harami sekti liikmeid otsivad sõdurid on Maiduguris peksnud ja tapnud tsiviilisikuid.

Boku Harami eesmärgiks on panna šariaat kehtima kogu Nigeerias. Praegu kehtib see 12 põhjaprovintsis, kus elavad valdavalt moslemid. 160 miljoni elanikuga Nigeeria rahvastik aga jaguneb laias laastus pooleks moslemite ja kristlaste vahel ning riigi jõukamas lõunaosas elavad valdavalt ristiusulised.

Boku Harami nimi tähendab hausa keeles «Lääne haridus on pühaduseteotus». Sekti liikmete arvates on läänelikud ideaalid ja USA-stiilis demokraatia Nigeeria riigi hävitanud. Ainuüksi selle aasta jooksul on Boku Harami võitlejad tapnud 329 inimest.

Nigeeria aprillis valitud kristlasest president Goodluck Jonathan jättis rahutuste pärast eile ära reisi Bayelsa osariiki oma noorema venna pulma. Riigipea kõneisik teatas, et ta ei loe ründajaid, kes panid oma laastetöö toime islamiusuliste püha ajal, tõelisteks moslemiteks. Lisaks kordas ta lubadust, et rünnakute eest vastutavate isikute vahistamiseks võetakse kasutusele kõik võimalikud meetmed.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles