Hispaania peaminister taotleb Kataloonia autonoomia suurendamise referendumit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania peaminister Pedro Sánchez.
Hispaania peaminister Pedro Sánchez. Foto: EZEQUIEL BECERRA / AFP/Scanpix

Hispaania peaminister Pedro Sánchez tegi ettepaneku korraldada rahvahääletus Kataloonia autonoomia suurendamiseks, kuid välistas katalaanide nõutud iseseisvusreferendumi.

Sánchez juhib Sotsialistlikku Töölisparteid (PSOE), mis sai võimule juunis. Peaministriks saamisest saati üritab ta maandada keskvõimu pingeid Kataloonia iseseisvuslastega ja alustas sel eesmärgil dialoogi Kataloonia presidendi Quim Torraga.

Sánchez ütles, et dialoog Torraga peaks päädima hääletusega Kataloonia autonoomia tugevdamise üle. «See on referendum autonoomia, mitte enesemääramisõiguse üle,» lisas ta.

Peaminister autonoomiareferendumi võimalikku toimumisaega ei täpsustanud.

Quim Torra.
Quim Torra. Foto: RAYMOND ROIG / AFP

Kataloonia sai autonoomseks piirkonnaks 1978. aastal, kui jõustus uus Hispaania põhiseadus. Autonoomiat laiendati 2006. aastal statuudiga, mis suurendas Kataloonia sõnaõigust oma rahaasjade üle. Otsuse kiitsid heaks nii Hispaania kui ka Kataloonia parlament ning 73 protsenti katalaanidest toetasid otsust referendumil.

Konstitutsioonikohus aga 2010. aastal tühistas osa statuudist. Tühistatud osade alla langesid näiteks punktid, mis tahtsid teha kataloonia keele hispaania keelest tähtsamaks ning kirjeldasid Katalooniat kui "rahvust".

Sánchez juhtis esmaspäeval sellele otsusele tähelepanu. «Katalooniale kehtib praegu statuut, mille üle ta ei hääletanud. Seega on (meil) poliitiline probleem.»

Sáncheze vähemusvalitsus toetub parlamendis enamuse kindlustamiseks Kataloonia separatistlikele parteidele.

Küsitlused näitavad, et iseseisvust toetavaid ja selle vastaseid katalaane on umbes võrdselt, kuid ülekaalukas enamus arvab, et olukord tuleb lahendada rahvahääletusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles