NYT: FBI üritas oligarh Deripaskat informandiks värvata (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksuparadiisist loodab kasu lõigata näiteks alumiininumiettevõte Rusal, mis kuulub vene miljonär Oleg Deripaskale. Firma sattus raskesse olukorda – pangad keeldusid Rusali tehinguid läbi viimast ja ettevõtte aktsia odavnes kaks korda.
Maksuparadiisist loodab kasu lõigata näiteks alumiininumiettevõte Rusal, mis kuulub vene miljonär Oleg Deripaskale. Firma sattus raskesse olukorda – pangad keeldusid Rusali tehinguid läbi viimast ja ettevõtte aktsia odavnes kaks korda. Foto: Ruben Sprich / Reuters / Scanpix

Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) ja USA justiitsministeerium üritasid Kremli sidemetega alumiiniumioligarhi Oleg Deripaskat informandiks värvata, pakkudes talle vastutasuks abi juriidiliste probleemide lahendamisel, vahendab New York Times.

FBI ja Ühendriikide justiitsministeerium üritasid 2014. ja 2016. aasta vahel edutult Deripaskat informandiks värvata. USA ametnikud andsid mõista, et võivad tal aidata saada Ühendriikide viisasid või isegi pakkuda lahendusi juriidilistele probleemidele.

Vastutasuks soovisid ametnikud teavet Vene organiseeritud kuritegevuse ning hiljem Venemaa võimaliku koostöö kohta president Donald Trumpi valimiskampaania asjus.

Deripaska endiste ja praeguste abide sõnul tungis FBI ühel juhul ka Deripaska New Yorgi korterisse ja nõudis informatsiooni selle kohta, kas tema endine äripartner ja Trumpi kampaaniajuht Paul Manafort tegutses presidendikampaania ja Kremli vahelise lülina.

Oligarhi värbamise katse oli osa laiemast plaanist luua koostöö mõnede Venemaa rikkaimate isikutega, kellest pea kõik sõltuvad sarnaselt Deripaskale president Vladimir Putinist.

Kaks teadaolevat ametnikku, kes värbamistegevuses osalesid, olid justiitsministeeriumi töötaja Bruce G. Ohr, kes on hiljuti sattunud Trumpi rünnakute alla ning endine Briti spioon Christopher Steele, kes koostas toimiku Trumpi kampaania väidetavatest sidemetest Venemaaga.

Süstemaatiline püüd oligarhe värvata ei toonud siiski ilmselt mingit märkimisväärset edu. Allika sõnul teatas Deripaska USA uurijatele, et ei nõustu nende teooriatega Vene organiseeritud kuritegevuse ega Kremli valimistesse sekkumise osas.

Ohri ja Steele`i kontaktid on detailselt dokumenteeritud sel aastal justiitsministeeriumilt Kongressile antud kirjavahetuses. Paljastus, et Ohr ja Steele tegid koostööd, on andnud Trumpile järjekordselt põhjust rünnata eriuurija Robert Muelleri juurdlust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles