Pildid ja videod: Jaapani taifuunis hukkus kaks inimest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jaapanis maabus taifuun Jebi, mis on riigi jaoks viimase 25 aasta tugevaim, evakuatsioonipalve edastati enam kui miljonile inimesele.

Jebi maabus Edela-Jaapanis kohaliku aja järgi keskpäeval. Taifuun on liikumas üle Jaapani peamise saare Honshu ning oodatakse, et öösel lahkub see Jaapani pinnalt riigi lääneosas asuva Ishikawa prefektuuri kaudu.

Jebi (korea keeles «neelama») tuulte kiiruseks mõõdeti Lääne-Jaapanis maabumise hetkel 216 kilomeetrit tunnis ehk 60 meetrit sekundis. Jaapan koges viimati niivõrd jõulist tormi oma pinnal 1993. aastal, ütles Jaapani ilmateenistuse NHK peasünoptik Ryuta Kurora.

Tugevad tuuled rebisid hoonetelt katuseid, lükkasid ümber sildadel sõitnud veokeid ning tõukasid Osaka lahes seisnud tankeri vastu Kansai lennujaama viivat silda. Osa lennujaamast on vee all.

Kohalik meedia teatas kahe inimese hukkumisest tormi tõttu. Neist üks - 71-aastane mees - hukkus Shiga prefektuuris, kui jäi tuulte tõttu kokku varisenud laohoone rusude alla. Rahvusringhäälingu NHK andmeil on tormi tõttu viga saanud 97 inimest, kelle vigastused on kerged.

Jebi tõttu tühistati üle 600 siseriikliku lennu ning peatati Osaka ja Hiroshima linna ühendav kiirrongiliiklus. Bloomberg Newsi andmeil on Kesk- ja Lääne Jaapanis elektrita üle 175 000 hoone.

Kohalik meedia hoiatas, et Jebi tuuled on niivõrd jõulised, et suudavad ümber lükata traditsioonilised puitmajad ja elektripostid.

Evakuatsioonisoovitus väljastati enam kui 1,19 miljonile inimesele Kesk- ja Lääne-Jaapanis. Kobe sadamalinnas soovitati tormi teelt ära minna 280 000 inimesel. Kohalikud omavalitsused avasid evakueeruda soovivatele inimestele umbes 1500 varjupaika.

Peaminister Shinzo Abe tühistas reisi Lääne-Jaapanisse ning pidas kriisikohtumise. Ta ärgitas oma valitsust rakendama kõiki võimalikke meetmeid ning rahvast valmistuma tormi saabumiseks ja varakult evakueeruma.

Taifuun Jebi.
Taifuun Jebi. Foto: Kyodo / Reuters / Scanpix
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles