Taliban teatas surmava ja mõjuvõimsa võrgustiku asutaja surmast (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalaluddin Haqqani.
Jalaluddin Haqqani. Foto: Mohammed Riaz / AP/Scanpix

Afganistani ühe mõjuvõimsama ja surmavama mässuliste rühmituse Haqqani võrgustiku asutaja ja kunagine juht suri pärast pikka haigust, teatas võrgustikuga liidus olev Afganistani Taliban teisipäeval.

«Jalaluddin Haqqani suri pärast pikka lahingut haigusega,» teatas Taliban. Haqqani võrgustikku juhib pikemat aega Jalaluddini poeg Sirajuddin Haqqani, kes on ühtlasi ka Talibani asejuht.

Pole selge, millal või kus Jalaluddin suri. Viimastel aastatel on tema surmast levinud mitmeid kuulujutte.

«Jalaluddin oli selle ajastu džihaadis üks suuremaid ja silmapaistvamaid persoone,» lisas Taliban Twitteris inglise keeles.

Ta oli üks afgaani mudžaheedide komandöridest, kes võitles 1980. aastatel USA ja Pakistani toel Nõukogude Liidu okupatsiooni vastu. Jalaluddini juhitud üksust peeti hästi organiseerituks ja vapraks, mis pälvis USA luureameti CIA tähelepanu. Tol ajal kohtus temaga isiklikult ka USA kongresmen Charlie Wilson.

Jalaluddin sõlmis tihedaid sidemeid teiste araabia pühasõdalaste nagu Osama bin Ladeniga, kes tulid piirkonda sõdima tollase Nõukogude Liiduga. Hiljem sai Jalaluddinist minister Talibani režiimis.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles