Brasiilia muuseumipõleng viis protestijate ja politsei kokkupõrgeteni (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leekidesse mattunud Brasiilia rahvusmuuseumi sissepääs.
Leekidesse mattunud Brasiilia rahvusmuuseumi sissepääs. Foto: CARL DE SOUZA / AFP/Scanpix

Brasiilia uurijad ei tea, mis põhjustas miljonid esemed ja riigi kultuurilise südame hävitanud tulekahju Rio de Janeiros asunud rahvusmuuseumis, vahendab CNN.

Kui tuletõrjujad sündmuskohal viimseid sädemeid kustutasid, oli siiski selge: hoone tulesummutussüsteem polnud pädev. Seda plaaniti parandama hakata kuu pärast. «Miski ei takistanud enam selleks eraldatud rahastuse saamist,» ütles Rio de Janeiro föderaalülikooli dekaan Roberto Leher.

Rio de Janeiro tuletõrje esindaja Roberto Robadey sõnul polnud kahes veehüdrandis piisavalt rõhku ja tuletõrjujad pidid kustutustöödeks vett võtma tiigist.

Droonivõte Brasiilia rahvusmuuseumi varemetest. 
Droonivõte Brasiilia rahvusmuuseumi varemetest. Foto: Mauro Pimentel / AFP

Brasiilia kultuuriminister Sérgio Sá Leitão märkis, et suur osa hävingust leidis aset hoones, mida kunagi kutsuti imperiaalpaleeks. Samas õnnestus osa esemeid, kaasa arvatud 500 000 teosega raamatukogu, päästa.

Ametnike sõnul keskendutakse nüüd muuseumi üles ehitamisele. «Loodame käivitada rahvusvahelise kampaania ja mobiliseerida kollektsionäärid, kes oleksid valmis oma kollektsioone annetama või müüma,» ütles Sá Leitão.

Eile lubati mõneks hetkeks muuseumi umbes 15 töötajat, kes üritasid rusudest esemeid päästa. Töö nõuab aga hulga aega, sest paljud esemed võivad tonnide põlenud puu ja savi all olla taastatavad.

Muuseumis süttis 11 000 aasta jagu mälestisi, 20 miljonit ajaloolist eset, sealhulgas Egiptuse muumiaid ja hindamatut kunsti.

Keegi ei tea siiani, mis rahvusmuuseumis pühapäeval kohaliku aja järgi umbes kell 19.30 tulekahju põhjustas. Tuletõrjujad võitlesid leekidega aga kogu öö.

Meeleavaldajad Rio de Janeiros. 
Meeleavaldajad Rio de Janeiros. Foto: DANIEL RAMALHO / AFP

Rahvusmuuseumi hoone oli kunagi koduks Portugali kuninglikule perele. Pea täpselt 200 aastat tagasi ehitati see aga ümber muuseumiks ja sellest sai Brasiilia vanim ajalooline instituut ning rahvusvaheliselt tunnustatud teaduskeskus.

Muuseumi üks kuulsamaid eksemplare on «Luzia», ehk umbes 11 000 aasta eest surnud umbes 25-aastase naise pealuu ja luud.

Eile hakkasid kohalike seas levima kuuldused, et tulekahju põhjuseks võisid olla valitsuse kulupiirangud ja muuseumi infrastruktuuri, sealhulgas tulekustutite, ebapädev hooldamine. Teadete tõttu tänavatele tulnud meeleavaldajad üritasid muuseumile tormi joosta, neid hoidis tagasi märulipolitsei, kel tuli kasutusele võtta ka pisargaas. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles