Hiina dissidendi hiigeltrahvi tasuvad toetajad

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ai Weiwei oma teose "Päevalilleseemned" esitlusel Londonis.
Ai Weiwei oma teose "Päevalilleseemned" esitlusel Londonis. Foto: SCANPIX

Tuhanded inimesed on annetanud raha Hiina võimukriitilisele kunstnikule Ai Weiweile, et viimane saaks tasuda miljonitesse ulatuva hiigeltrahvi.

Režiimivastasel kunstnikul, kes disainis ka Pekingi olümpiastaadioni, tuleb riigile tasuda 15 miljoni jüaani (üle 1,7 miljoni euro) suurune trahv, kuna võimude hinnangul jättis 54-aastane dissident viimase kümne aasta jooksul riigile tasumata miljonite jüaanide ulatuses makse, vahendas uudistevõrk BBC.

Tänaseks on ligi 20 000 inimest kunstnikule annetatud üle viie miljoni jüaani, kusjuures Ai on lubanud oma toetajatele raha hiljem tagasi anda. «Need annetused pole lihtsalt raha, vaid inimeste tundeväljendus,» ütles Ai, kelle sõnul on ta toetajatele väga tänulik.

Trahvi tasumiseni on Ai´l aega selle nädala lõpuni. Seejärel on tal võimalus trahv ka vaidlustada, kuid kunstniku sõnul pole ta veel otsustanud, kuidas edasi käituda.

Võimud süüdistasid Aid majanduskuritegudes ning pidasid ta kinni tänavu 3. aprillil, kui ta kavateses lennata Hongkongi. Kunstnik vabastati juunis pärast seda, kui teda oli 81 päeva kahtlustatuna maksudest kõrvale hiilimises kinni hoitud.

Ai ja inimõiguslased on süüdistusi eitanud, kuid võimude sõnul võttis tuntud kunstnik talle esitatud süüdistused omaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles