Dalai-laama: munkasid viib äärmuseni kultuurigenotsiid

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dalai-laama mälestamas Jaapani kirdeosas Ishinomakis märtsikuise looduskatastroofi ohvreid.
Dalai-laama mälestamas Jaapani kirdeosas Ishinomakis märtsikuise looduskatastroofi ohvreid. Foto: SCANPIX

Tiibeti usujuhi dalai-laama hinnangul ajendab buda munkasid end põlema süütama Puna-Hiina kultuurigenotsiid.

«Hiina kommunistlik propaganda loob väga roosilise pildi. Kuid tegelikkuses on Tiibeti külastajatele, kaasa arvatud hiinlastele jäänud mulje, et asjad on kohutavas seisus,» selgitas Jaapanit külastav dalai-laama uudistevõrgu AFP vahendusel.

Lõppeval aastal on märgatavalt sagenenud intsidentide arv, kus buda mungad on end protestiks põlema süüdanud. Inimõiguslaste sõnul on alates märtsist end põlema süüdanud ja seetõttu surnud vähemalt viis munka ja kaks nunna.

Väidetavalt püüavad buda mungad sel moel avaldada protesti Hiina poliitika vastu, mida dalai-laama võrdles kultuurigenotsiidiga. «Selle lootusetu olukorra on need kurvad intsidendid toimunud,» arvas dalai-laama. 

Rahvavabariigi võimude hinnangul on süütamiste taga aga dalai-laama, kes munkasid selleks õhutab, kuigi usujuht on varem süütamised hukka mõistnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles