Venemaa: Iraani ründamine oleks tõsine viga

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov. Foto: SCANPIX

Iraan süüdistas Iisraeli ja Ühendriike sõjalise rünnaku ettevalmistamises, mis Venemaa välisministri Sergei Lavrovi sõnul oleks väga tõsine eksimus.

Kuigi USA on nimetanud väiteid islamivabariigi ründamisest kuulujutuks, on pinged viimastel nädalatel tõusnud. Iraani president Mahmoud Ahmadinejad hoiatas täna Egiptuse päevalehes Al-Akhbar avaldatud intervjuus Iraani ründamise eest ning kinnitas taas kord, et riigi tuumaprogrammi eesmärk on rahumeelne, vahendas uudistevõrk AFP.

«Iraani võimalused on suurenenud ja arenevad edasi, seetõttu on riigil võimalik maailmas konkureerida. Iisrael ja lääneriigid, eriti Ühendriigid kardavad nüüd Iraani võimekust ning rolli,» ütles Ahmadinejad, kelle sõnul otsivad lääneriigid rahvusvahelist toetust sõjalisele operatsioonile, et Iraani tõusu takistada.

«Need jultunud [riigid] peaksid teadma, et Iraan ei luba neil astuda ühtki sammu riigi vastu,» lisas Ahmadinejad, kelle sõnul püüab USA küll sionistlikku Iisraeli kaitsta, kuid ei suuda seda teha. «See [Iisrael] variseb kokku ja selle lõpp on lähedal.»

Teemal võttis sõna ka Vene välisminister Lavrov, kelle sõnul oleksid Iraani vastu suunatud rünnakul ettenägematud tulemused. «See oleks väga tõsine viga, millel oleksid ettenägematud tagajärjed,» arvas Lavrov. «Sõjaline sekkumine viib vaid ohvrite ja inimkannatusteni.»

Välisministri sõnul ei ole Iraani tuumaküsimusele ja teistele tänapäeva probleemidele sõjalist lahendust. Islamivabariigi kinnitusel on tuumaprogrammi eesmärk elektrienergia tootmine, kuid lääneriigid kahtlustavad, et selle varjus töötatakse välja tuumarelva. Vaatamata ÜRO julgeolekunõukogu resolutsioonidele on riik jätkanud ka uraani rikastamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles