Botswanas avastati ligi 100 kihvadeta elevandikorjust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elevandid Botswana looduskaitsealal.
Elevandid Botswana looduskaitsealal. Foto: Charmaine Noronha / AP /Scanpix

Botswana kuulsa looduskaitseala lähedalt avastata ligi 100 elevandi korjused, vahendab BBC.

Õhuvaatluse läbi viinud heategevusorganisatsiooni Piirideta Elevandid (Elephants Without Borders) hinnangul on tegu salaküttide seni suurima tapatööga Aafrikas.

Tapatööd Botswanas langesid kokku ajaga, mil salaküttidega võitlevatel üksustel pole relvi.

Botswanas elab maailma suurim elevantide populatsioon ning vaatluse läbi viinud teadlaste hinnangul tapeti kümned elevandid vaid nende kihvade pärast. Lisaks on viimase kolme kuu jooksul salaküttide ohvriks langenud ka viis valget ninasarvikut.

 «Olen šokeeritud, täiesti hämmingus. Taoline elevantide küttimise mastaap on seni ulatuslikem kogu Aafrikas, ma pole kuskilt millegi taolise kohta lugenud ega kuulnud,» ütles Piirdeta Elevantide liige Mike Chase.

«Kui ma võrdlen juhtunut 2015. aastal läbi viidud suurest elevantide loendusest saadud andmetega, kütitakse siin praegu kaks korda rohkem elevante kui kuskil mujal Aafrikas,» märkis Chase.

Botswana on tuntud oma konkreetse lähenemise poolest salaküttidesse ja seni oli elevantide kaotusi seal võrreldes teiste riikidega vähe ette tulnud. Lisaks tegutsevad seal salaküttide vastased relvastatud üksused. 

Kuid neilt võeti relvad mais, veidi pärast seda, kui uus president Mokgweetsi Masisi ametisse vannutati.

130 000 elevandiga Botswanat on kirjeldatud kui loomade viimast varjupaika Aafrikas, sest elevandiluu salaküttimine pühib elevandikarju mujalt mandril.

Esimene märk, et see asjaolu on muutumas, saabus kahe aasta eest, mil BBC käis Chase’iga Namiibia piiri ääres, kust avastati rida kihvadeta elevandikorjuseid.

Viimased tapmised ei leidnud aga aset piiri ääres vaid sügaval Botswanas, Okavango Delta looduskaitseala lähedal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles