UKIP: Ärge enne Brexitit armeega liituge

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti sõdurid Gruusias toimunud õppusel Noble Partner 2016.
Briti sõdurid Gruusias toimunud õppusel Noble Partner 2016. Foto: VANO SHLAMOV / AFP / Scanpix

Briti parempopulistlik erakond UKIP soovitas Briti kodanikel riigi relvajõududega enne Brexiti jõustumist mitte liituda, sest nende sõnul on juhtimine välisriikide kontrolli all.

Erakonna liider Gerard Batten võttis sõna pärast seda, kui nägi Bosnia ja Hertsegoviinas teenivate Briti sõdurite vormil Euroopa Liidu lippu. «Keegi ei tohiks liituda Briti armeega enne, kui me oleme Euroopa Liidust lahkunud ja see kõik on tagasi võetud,» ütles Batten.

Gerard Batten.
Gerard Batten. Foto: Joe Giddens / PA Wire/PA Images / Scanpix

«Meie sõdurid ei võitle enam kuninganna ja kodumaa eest, nad on võõrriikide käsutuses,» jätkas ta. «Meie esivanemad, Armada, Waterloo, Trafalgari, Passchendaele ja El-Alameini kangelased ei võidelnud selleks, et nende järeltulijad saaksid võõra lipu all teenida,» väitis Batten.

Liberaaldemokraatide liider Vince Cable nimetas Batteni sõnavõttu naeruväärseks: «Jumala eest, see on naeruväärne. Me oleksime sõja kaotanud, kui me oleks keeldunud oma liitlastega koos töötamast.»

Batten on aga veendunud, et alles peale Ühendkuningriigi lahkumist Euroopa Liidust, saab riik oma relvajõud üles ehitada nii, et esikohale asetataks oma riigi huvid. «Briti mehed ja naised peaksid hääletama oma jalgadega ja mitte relvajõududega liituma,» väitis ta.

Briti sõdurid osalevad Bosnias koos liitlasriikidega operatsioonil Althea, mille eesmärgiks on jälgida Bosnia rahuleppe ehk Daytoni leppe täitmist, koolitada Bosnia relvajõudude liikmeid ning  toetada piirkonna turvalisuse tagamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles