Saksamaa vasakpopulistid esitlesid uut liikumist (8)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oskar Lafontaine (vasakul) ja Sahra Wagenknecht.
Oskar Lafontaine (vasakul) ja Sahra Wagenknecht. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / Scanpix

Saksa vasakpopulistid käivitasid eile parteideülese populistliku liikumise «Tõuske üles» («Aufstehen»), mis nende sõnul asub lahendama vaeste probleeme ning tagasi võitma töölisklassi hääli, mis on triivinud paremäärmuslikele erakondadele.

Liikumise idee pärineb vasakpopulistliku erakonna Die Linke vastuoluliselt liidrilt Sahra Wagenknechtilt ja tema abikaasalt, endiselt rahandusministrilt ja sotsiaaldemokraadilt Oskar Lafontaine'ilt.

«Liikumise eesmärk on seista vastu kantsler Angela Merkeli tsentristliku valitsuse neoliberaalsele poliitikale ning võidelda töökohtade ja pensionite, keskkonnakaitse ja tõelise demokraatia eest, mida ei valitse pangad, korporatsioonid ja lobistid». Selle veebilehel kuulutatakse: «Ükski poliitik, ükski erakond ei lahenda meie probleeme, kui me seda ise ei tee».

Kuna tegemist on liikumise, mitte ametliku erakonnaga, siis võib sellega liituda igaüks. Wagenknecht ütles eilsel pressikonverentsil, et mõne nädala eest käivitatud liikumisega on liitunud üle 100 000 inimese.

Sahra Wagenknecht.
Sahra Wagenknecht. Foto: Jens Schicke / imago/ Scanpix

Liikumine tahab tõmmata oma orbiidile Sotsiaaldemokraatliku Partei (SPD) ja Roheliste kunagisi valijaid, kes on nüüd nendes erakondades pettunud.

Wagenknecht ja teised kaasasutajad esitlesid liikumist nädal pärast seda, kui paremäärmuslased ründasid Saksamaa idaosas Chemnitzis välismaalasi ning protestisid Merkeli immigratsioonipoliitika vastu.

Wagenknecht mõistis juhtunu hukka, kuid lisas, et paljud inimesed järgivad paremäärmuslikku liikumist PEGIDA ja immigratsioonivastast erakonda Alternatiiv Saksamaale (AfD), sest nad on pahased oma sotsiaalsete tingimuste pärast.

«Paljud inimesed liitusid mitte sellepärast, et nad vihkavad välismaalasi, vaid põhjusel, et nad tunnevad end mahajäetuna,» ütles ta.

Saksa kolme vasakpoolse erakonna juhid mõistsid liikumise algatamise hukka, sest nende hinnangul lõhestab ja nõrgestab see riigi vasakpoolseid jõude veelgi.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles