USA senatis algas Trumpi ülemkohtuniku kandidaadi kuulamine

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brett Kavanaugh kuulamine täna.
Brett Kavanaugh kuulamine täna. Foto: CHIP SOMODEVILLA / AFP / Scanpix

USA senatis algas täna president Donald Trumpi ülemkohtuniku kandidaadi Brett Kavanaugh kuulamine.

Trump valis 53-aastase mõjuka konservatiivi Kavanaugh kohale, mis jäi vakantseks kohtunik Anthony Kennedy pensionile minekuga.

Senati õiguskomitee küsimustele vastuseid andev Kavanaugh on olnud Washingtoni föderaalse apellatsioonikohtu kohtunik alates 2006. aastast. Ta oli ka president Bill Clintoni skandaali uurinud Kenneth Starri peamine abi ja töötas Valges Majas president George W. Bushi ametiajal.

«Hea kohtunik peab olema (nagu) spordikohtunik - neutraalne ja erapooletu vahendaja, kes ei eelista ühtegi osapoolt või poliitikat,» ütles Kavanaugh oma avarepliigis.

Brett Kavanaugh.
Brett Kavanaugh. Foto: Drew Angerer / AFP / Scanpix

Kandidaadi sõnul on ta seadust pooldav kohtunik, kes ei langeta otsuseid lähtuvalt isiklikest või poliitilistest eelistustest.

Tegemist on teise Trumpi esitatud ülemkohtuniku kandidaadiga. Esimene -- Neil Gorsuch kinnitati ametisse möödunud aastal.

Kavanaugh on toetanud presidendi puutumatust õigusemõistmise ees ning väljendanud vastuseisu abordiõigustele. Demokraadid on valdavalt Kavanaugh' ülemkohtunikuks määramise vastu.

Trumpi kandidaat lubas, et ametissemääramise korral otsustab ta juhtumite üle vastavalt põhiseadusele ning pingutab, et olla üheksaliikmelises ülemkohtus meeskonnamängija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles